Jump to content

Írnál, csak még nem tudod mit és hogyan kezdj hozzá?

2023. 06. 30. 19:00

A könyvkiadás ma már nem is olyan lehetetlen küldetés. A digitális világban az írástól egészen a kiadásig viszonylag könnyű lehet az út. De a könyv megírásáig?

Bármiről lehet könyvet írni, de tényleg. És képzeljétek el, hogy szinte biztos lenne is rá kereslet még akkor is, ha nem feltétlenül tömegeket mozgat meg a mondanivaló. Sőt, az emberek akkor is vásárolnak könyvet, ha az adott témában már több könyv is megjelent. Alapvetően kíváncsi lények vagyunk és vágyunk a más megközelítésre, perspektívára, ezért is fér el egy témakörből több mű is. A szórakoztató irodalom pedig egészen más.

A te fejedben is megfordult már annak ötlete, hogy írj? Ha a válaszod igen, akkor olvass tovább. Rendben, tehát írni szeretnél, de csak azt tudod, hogy van benned mondanivaló, azonban egyáltalán nincs meg az alapötlet? Akkor viszont ötletet kell merítened, azt pedig sokféleképp megteheted.

Az egyik legjobb módja, ha sokat olvasol, ráadásul többféle stílusban, mert így nemcsak inspirációt kaphatsz, de akár konkrét terv kialakulhat benned arról, hogy a benned rejlő ötlet hogyan kerüljön papírra. Jegyzetelj magadnak az olvasás során, akár karaktert, akár helyszínt vagy cselekményt, amelyet aztán a saját könyvedben tovább csiszolhatsz és alakíthatsz.

Sokszor elegendő, ha csak csendes megfigyelőként nézelődsz. Megnézed a szűkebb és tágabb környezetedben lévő embereket, akiket a könyvedben megformázhatsz és további tulajdonságokkal ruházhatsz fel. A helyszínekre is ugyanez lehet érvényes. Dolgozhatsz a közvetlen környezeted feldolgozásával, de ha meg akarod mozgatni a fantáziádat, akkor utazol, kinyitod a szemed és a lelked is, hogy láss. Sőt a képzelteddel azt kiszínezve írod bele a könyvedbe.

Ha írni akarsz, akkor legyél nyitott és tényleg járj nyitott szemmel, mert bármi inspirációt és ötletet adhat. Legyen nálad jegyzetfüzet, de az okostelefonod jegyzete legalább olyan hatékony lehet abban, hogy lejegyezd azt, amit abban a pillanatban jó ötletnek gondolsz. Éppen ezért érdemes figyelni a napi újdonságokat, hiszen nem lehet tudni, hogy mi gyújt benned olyan lángot, amely a könyvírás során előbbre visz.

Már van kéziratod? Egy-egy fejezet már elkészült? Egy író szerelmes a művébe és azt egy az egyben jónak, kiadhatónak tartja. De vajon mit szólna hozzá a családod, a barátaid? Olvastasd el velük azért, hogy visszacsatolásként megtudd az ők véleményüket. Ez ugyanis sokat segíthet a finomításban, a szükségszerű módosításban.

A képzelet mindenképp szükséges a könyvírás során. Éppen ezért engedd szabadjára. Ehhez szükség van nyugalomra, hogy tudj képzelődni, álmodozni, de olykor pont a nyüzsgés láttat meg olyat, amit amúgy lehet, hogy észre sem vennél.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)