Jump to content

Ha már megfogadsz, tűzz ki elérhető és hosszútávú célokat!

2022. 12. 29. 19:00

Az élethez nem elég csupán az optimizmus. Szükséges a motiváció és motiváció nincsen tervek nélkül.

Nagyratörő tervek nélkül nincs haladás és fejlődés. Van, hogy az elérendő célok olyan magasságban vannak, amelyek irreálisnak tűnnek. Némi szerencse, hihetetlen akarattal mégis megvalósítható, ám ez nem jön mindig össze. Éppen ezért, ha most gondolkodunk abban, hogy némileg vagy akár radikálisabban is változtatni szeretnénk az életünkön, akkor új elérendő célokat kell kitűzni magunk elé. Ha azonban a változást stabilabb alapokra szeretnénk helyezni, akkor még ha nagy is a kitűzött cél, szabjuk meg annak a lépéseit és aszerint haladjunk. Ezzel a biztonságos haladást garantáljuk magunk számára és a csalódás sem lehet akkora mértékű, mintha azonnal a célszalagot szeretnénk átszakítani.

Nos, valahogy így érdemes gondolkodni az újévi fogadalommal kapcsolatban is. Rendben van, ha valami újra, jobbra vágyunk és az is szuper, ha fejben megszületett a terv, amit el szeretnénk érni. Fogyás, sportosabb élet, bármi lehet a fogadalom tárgya, ám ha azelőtt teljesen máshogy éltünk, gondolkodtunk, akkor bizonyos szokásaink már kialakultak, amelyeket apránként lehet csak leküzdeni, átformálni.

Be szeretnénk a sportot iktatni az életünkbe jövő évtől, hogy fittebb és egészséges személlyé váljunk? Szép gondolat, de ha azelőtt ez még gondolati szinten sem működött, nehogy a gyakorlatban, akkor erősen rá kell hangolódni az új életfelfogásunkra és annak megfelelően, de apró lépésekkel indítsunk, hogy a kedvünk néhány nap után se hagyjon el.

Az újévi fogadalomra úgy gondoljunk, mint egy mérföldkőre, amelyet azután komolyan be szeretnénk tartani. Habár szilveszterre és az újév első napjára szokták sokan időzíteni az ilyen nagy volumenű fogadalmakat, de valójában bármikor dönthetünk arról, hogy módosítani szeretnénk életmódunkon. Ehhez viszont nem elég csak gondolkodni azon, hanem tenni is kell. A fogadalom irányuljon arra, ami pozitívan befolyásolja az életünket és kihatással lesz a fizikai, a lelki és mentális egészségünkre.

Ha gondolati szinten már megszületett az, hogy a következő évben egészségesebb és ezáltal boldogabb életet kívánunk élni, akkor gondoljuk át azt is, hogy hogyan éltünk eddig. Felejtsük el a rendelt ételeket és pláne a gyorskaját. Főzzünk otthon minél többet és minél jobb alapanyagokból. Mérsékeljük a kenyérfogyasztást, helyette iktassunk be minél több zöldséget és gyümölcsöt. Irtsuk ki az egészségtelen nassolni valókat, üdítőket.

A mozgás beiktatása kezdődhet néhány perces sétával vagy kocogással, amelynek idejét és hatásfokát fokozatosan növelhetünk. A lényeg, hogy a mozgás jól essen és ne érezzük úgy: ennek egyszer legyen vége és soha többé nem csináljuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)