Jump to content

Híres szakácsok filléres tippjei a tökéletes fogások elkészítéséhez

2022. 04. 04. 13:39

A csomós mártás és az elsózott leves is könnyedén megmenthető a megfelelő módszerekkel. Még a világ legjobb szakácsainak is becsúszik egy-két baklövés, amit hirtelen orvosolni kell. Sztárszakácsok kedvenc trükkjeit gyűjtöttük össze az elrontott fogások megmentésére.

Gordon Ramsay

A csili nagyon finom mellékízt ad a fűszeres fogásoknak. Fagyasszunk le egy marék friss csilit, így nagyon könnyen reszelhetővé válik és pontosan tudjuk adagolni az ételekhez.

Michael Schulson

A nyers csirkét vagy halat leöblítés után 3-4 órára csomagoljuk papírtörlőbe, vagy egy tiszta, szöszmentes konyharuhába (a pihentetés után rögtön mossuk ki). Ezzel eltávolíthatjuk a felesleges nedvességet és folyadékokat, amik kellemetlen ízt adhatnak a húsnak, vagy túlságosan felhígítaná a szószt.

Kristen Tomlan

A felszeletelt alma nagyon hamar megbarnul, ami nem túl étvágygerjesztő látvány. Áztassuk a szeleteket néhány percre Sprite-ba vagy 7-Up-ba. Az üdítőben megtalálható citromsavnak köszönhetően nem barnulnak meg olyan hamar az almaszeletek.

Alex Guarnaschelli

Szemcsés lett a csokoládémártás, esetleg szétvált a tejszínes szósz? A tönkrement szósz könnyedén megjavítható a zsíros összetevők feleslegének kiegyenlítésével, csak keverjünk néhány kanál meleg vizet a szószba.

Ha felmelegítjük a tányért az étel nem hűl el olyan gyorsan (MTI Fotó: Varga György)
 
Richard Sandoval

Sok vendég kiszolgálása esetén könnyen elhűlhet az étel, mire valóban fogyasztásra kerül. Melegítsük elő a tányérokat mikrohullámú sütőben egy percig, vagy 200 fokos sütőben négy-öt percig, csak ezután tálaljuk rá a fogást.

Oliver Lange

Ha elsóztuk a levest, vagy a pörköltet, adjunk hozzá egy nyers, meghámozott burgonyát és főzzük 10-30 percig. A keményítőben gazdag burgonya felszívja a felesleges só egy részét.

Curtis Stone

A hús tökéletes fűszerezésének a titka a kicsit több. Magasról szórva sózzuk és borsozzuk a húst, ezzel egyenletesen hullik rá a fűszer. Használjunk többet az általunk gondolt mennyiségnél, ezután pedig még egy csipetnyit szórjunk rá. Ha kicsit állni hagyjuk, a fűszert magába szívja a hús és kívül-belül ízletes lesz.

Molly Yeh

Sütős-főzős napokon tegyünk egy nagy tál mosogatószeres forró vizet a csaphoz, az elhasznált süteménytésztás, szószos koszos tálakat pedig csak dobáljuk bele, ha már nem kell. Így biztosan nem szárad rá az ételmaradék a tálakra, ezzel rengeteg időt megspórolva.

Andrew Jones

Nem elég érett és ízetlen a paradicsom? A csipetnyi cukor mellett adjunk a paradicsomszószhoz egy kevés vörösborecetet is, ez segít kihozni a paradicsom természetes édeskés ízét.

Duff Goldman

A tökéletes sütemények elkészítéséhez tegyük a tojásokat előző este a pultra, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek. Így nem húzza össze a felmelegített vajat, a tojásfehérjéket pedig könnyebben lehet keményre verni.

Sujan Sarkar

A friss fűszernövényeket áztassuk jeges vízbe, mielőtt felhasználnánk. Ezzel a trükkel könnyedén megőrizhetjük a növények élénk színét.

(Forrás: marmalade.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)