Jump to content

Ha te is Gombóc Artúr vagy

2021. 08. 12. 19:00

Ki ne ismerné Gombóc Artúr nevét Pom Pom meséiből? Ő az a kövér madár, aki a csokoládé megszállottja. Hogy milyen fajta csokoládéé? Természetesen mindegyiké.

A csokiimádattal nincs egyedül az 1980-1984 között vetített magyar rajzfilmsorozat egyik fontos figurája, Gombóc Artúr. Sokunk tudja felidézni, ha nem is szószerint:

"Milyen csokoládét szeretek? A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon."

Nagyon is azonosulni tudsz Gombóc Artúr csokoládéhoz fűződő viszonyával? Te is az a fajta vagy, aki egy nehéz nap után megjutalmazza magát egy finom csokoládéval? Sőt különösebb alkalom, se jutalmazás nem szükséges ahhoz, hogy csokoládét társíts az étkezéseid mellé? Ha ilyen bolondja vagy a csokoládénak, akkor bizonyára érdekelni fog néhány – talán nem ismert – információ a csokiról.

Beazonosítás

Hová sorolnád a csokoládét? Valószínűleg az édességek közé, de gondoltad, hogy csokoládé a kakaóbabból származik. Márpedig a kakaóbab zöldség. Tehát, amikor csokoládét fogyasztasz, valójában zöldséget eszel, tehát naponta támogatod egészséges étkezéssel. Mégiscsak baj, ha úgy gondolod, hogy a napi csokifogyasztással pótolod a zöldségeket. Nem hagyhatod ki a más zöldségek fogyasztását, ahhoz, hogy a csoki ne okozzon egészségügyi problémákat.

Vásárlás csokival

Nem mindig vertek fémpénzt és nem is mindig létezett a papírpénz. A cserekereskedelemben a cserén volt a hangsúly, de az aztékok például kakaóbabbal is fizettek, mert akkora értéket képviselt a növény termése, hogy az fizetőeszközzé vált.
Az aztékok voltak azok, akik annyira imádták a kakaóbabot, hogy azt megfőzték és a mai forró csokoládéhoz hasonlatos édességet nyerték.

Nemcsak te szereted, hanem…

Napóleon annyira imádta a csokoládét, hogy arról nem akart lemondani. Meg is követelte, hogy csokiból és borból mindig legyen elegendő tartalék. Különösen fontos örömforrás volt ez számára háborúk idején.
Napóleon mellett Marie Antoinette, francia királyné a forró csokoládé és alapjában véve a csokoládé rajongója volt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)