Jump to content

Védd a védelmi rendszered!

2021. 07. 19. 19:00

Sok minden befolyásolja az egészségünket. Az örökletes hajlamok, a genetika, a környezeti hatások, az életmódunk mind tényező.

Az életmódhoz hozzátartozik az, hogy hol és hogyan élünk. A hogyant pedig a testmozgás és a táplálkozás adja. Ma már azt is tudjuk, hogy ha a bélrendszerünk nincs rendben, az kihatással lehet az egész szervezetünkre. A beleinkben tanyázó baktériumoknak létjogosultságuk van, de ha a számuk túlságosan megnő vagy lecsökken, a különböző baktériumok aránya nagyon felborul, akkor problémák lépnek fel az egészségünkben is. Éppen emiatt fontos, hogy gondoskodjunk a bélflóránk karbantartásáról, védelméről.

Azt is tudjuk, hogy az immunrendszer, nem egy külső védelmi burok, amely körülvesz minket. Az immunrendszerünk nem is kívül található, hanem a beleinkben, és a baktériumok együttese alkotja azt. Az egészséges bélflóra jótékony baktériumai, valamint probiotikumok serkentik az immunrendszer munkáját. Ha minden a megfelelően történik, akkor olyan anyag termelődik a bélnyálkahártyán, amely felismeri és hatékonyan megsemmisíti a kórokozókat. A baktériumaink együttesen, megfelelő arányban gyorsabban alakítják át az általunk bevitt tápanyagokat, és ami hasznosítható, az felszívódik, amire nincs szüksége a testünknek, az pedig kiürül.

Ha minden ideális a bélrendszerünkben, akkor az azt jelenti, hogy a baktériumok még vitaminokat is termelnek, valamint a gyulladáscsökkentésben is részt vesznek. Ahhoz, hogy mindez tényleg jól tudjon működni táplálnunk kell a testünket, ám természetesen nem mindegy, hogy mivel.

Az egészségtudatos életmódhoz mindenképp hozzátartozik a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása. Emellett fontos az olyan alapanyagok, mint a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a fermentált alapanyagok (lényegében erjedés), mert ezek segítik, hogy az emésztőrendszerünkben minél hatékonyabban tudjanak felszívódni a hasznos anyagok. Hogy a védelmi pajzsunk minél stabilabban működhessen, adjuk meg neki:

  • a rostokban és vitaminokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket. Lehetőleg nyersen együk leginkább;
  • a zöldségekből és gyümölcsökből magokkal kevert smoothie-k is jó hatással vannak
  • fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült terméket;
  • az erjesztett ételek, úgymint a kefír, a savanyított káposzta, joghurt fogyasztása szükségszerű.

Amit kerülni érdemes:

  • a stressz;
  • a nassolni valók fogyasztása;
  • az előkészített, mű élelmiszerek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)