Jump to content

Álomba zuhanás, zuhanás álmodban?

2020. 10. 02. 19:00

Az alvás a test regenerálódását segítő tevékenység. Az alvás megvonása nélkül fizikai megbetegedések jelentkezhetnek, ezért a pihentető alvásra nagyon nagy szükségünk van.

Az alvásunk minőségét sok minden befolyásolhatja. Ezek közé tartozik az életvitelünk, az életmódunk. Az egészséges táplálkozással még erre is nagy hatással lehetünk.

Este már nem szabad megtömni a pocakot, pláne nem túlságosan nehéz étellel, mert nem segíti az elalvást, a nyugodt pihenést, sőt akár annyira megviselheti a testet a túl nehéz étel, hogy rémeket is álmodhatunk. A hőmérséklet, a lelki állapot, a stressz és még számos tényező kihatással lehet az alvásunk minőségére.

Szinte biztos, hogy te, aki most ezeket a sorokat olvasod, tapasztaltad már magadon azt a fura érzést miután nyugovóra tértél, hogy az alvás és az ébrenlét határán billegve az egész test a semmiből feltörve összerándul. Ezt szokták úgy is nevezni, hogy alvó rándulás, azaz ez szinte mindenki esetében előforduló jelenség. Olyan érzés, mint amikor egy nagyon magas hely pereméhez érünk és rádöbbenünk, hogy milyen nagy az alattunk tátongó mélység és összerezzenünk. Mintha a kibillenés határán lennénk, úgy rezdülünk össze alvás közben is. Ez az összerándulás ijesztő tud lenni. Az ember azt hiszi, hogy ezt csak álmodta, de hiszen még nem is aludt igazán. Erre a jelenségre már keresik a magyarázatot.

Az egyik szerint arról lehet szó, hogy a test és az agy nem működik teljesen együtt. Az agy már a pihenésre készül, míg az izmok még nem tudnak ilyen gyorsan reagálni, elernyedni. Másik lehetséges válasz erre az összerezzenő állapotra az, hogy amikor az ember nagyon ki van merülve és olyan fáradt, hogy ahogy ágyat ér a teste, azonnal álomba merül, annak megfelelően lassul a légzése és a pulzusa. Normál esetben ez sokkal nyugodtabb ütemben, elnyújtva alakul ki, vagyis van ideje a testnek lecsendesedni. Ez az elalvó rándulást a test azért idézi elő, hogy reagálni tudjunk a vészhelyzetre. A rángás egy vészjelzés, amely felébreszt, szó szerint felráz. Ha rándultál már elalváskor össze, akkor azt is érezhetted, hogy pillanatok alatt fel is ébredtél. Igaz, hogy általában utána azonnal vissza is tudunk aludni.

Az orvosok szerint erre a rángásra hatással lehet a túlzott kávéfogyasztás, a dohányzás, az elalvás előtti szokások (televízió nézése, telefon bogarászása). Ha ez az összerándulás egyre gyakrabban jelentkezik, azt a test jelzéseként is lehet értelmezni. Amennyiben nem szűnik meg, érdemes azzal komolyabban foglalkozni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)