Jump to content

Pitypang, kiirthatatlan gyomnövény helyett gyógynövény

2020. 04. 23. 19:00

Tavasz van, erről a sárgán virító pitypang is hírt ad. A gyönyörű citromsárgában pompázó területre jó ránézni, de érdemes mást is észrevenni.

Gyermekkorunk java része a szabadban zajlott, így megismerkedtünk a porral, a sárral, a tüskékkel, a szilánkokkal, az állatokkal, növényekkel. A gyermekláncfű, vagy közismertebb nevén pitypang nemcsak sárgán rikító vagy a kis ernyőket adó növény volt, hanem a koszorúk, karperecek alapja is. A fehér tejétől ragadtunk, kezünkről a zöld csak napok múlva kopott le kezeinkről.

Nem állhatunk meg azonban és nem is elégedhetünk meg azzal, hogy a pitypang csak erre jó. Az a ragacsos anyag, amely a növény szárának leszakításával tapasztalunk, tele van C-vitaminnal, segíti a sebek gyógyulását, csökkenti a gyulladást. Éppen ezért nagyon jó a pattanások kezelésére is. A pitypang gyökerének leforrázásból kapott tea fogyasztásával mindent segítheted, ennek köszönhetően a bőrünk szépségéhez is hozzájárulhat.

A pattanáson túl egyéb bőproblémákra is enyhülést jelenthet. Gyógyír lehet a szemölcsre, az ekcémára, de még a lábgombára is. Kezeli és csökkenti az irritációt rovarcsípés, csalánkiütés esetén.

A pitypangból készült tea a leégett, megégett bőrre is jótékonyan hat. Sőt az arcbőr fiatalságát is képes visszaadni, mert feszesebbé teszi azt. Olyan sok antioxidánst tartalmaz a gyermekláncfű, hogy a ráncok enyhítésében is kiveszi a részét. Ugyanígy a fejbőrre, a hajra is kiválóan alkalmazható. A pitypang gyökere A-, B-, C- és E-vitaminban bővelkedő, így az abból készített pakolás vagy öblítés regenerálja a hajat, erősíti a hajszerkezetet és segíti a növekedést is. Még a korpával is felveszi a harcot.

A pitypang gyökeréből készített tea diéták során is alkalmazható, mert segíti az emésztést, támogatja a belekben szükséges baktériumok szaporodását. Diétába is beilleszthető, így a fogyásban segítő lehet. Az emésztés segítésével a szervezet hamarabb megszabadulhat a méreganyagoktól, emellett pedig pótolja a káliumot. A gyermekláncfű gyökerének forrázásából nyert teát érdemes fogyasztani epebántalom esetén is, mert gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az epehólyag problémára is jótékonyan hat. A májproblémák esetén is alkalmazható a pitypang tea.

A pitypang leveléből készített tea fogyasztása a húgyúti problémára jelenthet gyógyírt. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, sőt még a rákos megbetegedések megelőzésében is haszna lehet. Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően a székrekedés természetes, kertben termő ellenszerévé válhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)