Jump to content

Egy ünnep kálváriája

2019. 08. 16. 19:00

Kirakodóvásár, programok, koncertek, Szent Jobb menet és a program zárásaként tűzijáték várja a legtöbb hazai településen ünneplőket az augusztus 20-i programok keretén belül.

Így van ez már jó régen, hiszen az államalapításunkat ünnepli ezen a napon az ország apraja és nagyja. Augusztus 20-án avatta Gergely pápa szentté Szent István királyunkat, és mindez 1083-ban történt. A nemzeti ünnep napjául korábban augusztus 15-ét nevezték meg, és azért szolgált ez a dátum, mert 1038-ban éppen augusztus hónap tizenötödik napján hunyta le a szemét örökre Szent István, de ez ugyancsak augusztus 15-e volt az is, amikor a kereszténység táborához csatlakozott a magyar nép. Később, Szent László tetette át az ünnepnapot augusztus 20-ára, vagyis István király szenté avatásának dátumára. Annyi bizonyos, hogy már az Aranybullában, vagyis 1222-ben törvényesítették az ünnep megtartását.

Egyszer már változtattak az ünnep dátumán, de XI. Ince pápa is megmozgatta, ugyanis 1686-ban szeptember 2-ára helyezte át. Az államalapítás ünnepe nemcsak dátum áthelyezéseket élt meg, de XIV. Benedek pápa el is törölte azt. Csupán annak érdekében tette, hogy kevesebb legyen az egyházi ünnepek száma, azonban Mária Terézia visszahozta az államalapítás dátumát és meghagyta annak ünneplését augusztus 20-ára. A XIX. század végétől augusztus 20-a már munkaszüneti napként szerepelt a naptárakban.

Augusztus 20-án azonban nem is mindig a magyar államalapítást ünnepelte a magyar, hanem az római katolikus hagyományok felelevenítéséről szólt. A XX. századra mondható el, hogy országos és egységes nemzeti ünneppé vált augusztus 20, amelyet méltón igyekeztek megünnepelni.

A Szent Jobb körmenet bevezetése is Mária Teréziának köszönhető, aki elrendelte az ünnep megtartását is.

Szerte az országban valamilyen formában megemlékeznek az állalapításunkról, de a legnagyobb parádé fővárosunkban, Budapesten látható. Az ország legnagyobb tűzijátékával kápráztatják el a Duna partjára kiérkező nézősereget. Pirotechnikai látványossággal az 1930-as évek óta próbálkoznak.

A Duna, nemcsak a tűzijáték megcsodálásához adott teret és terepet, hanem a légteret légiparádéval töltötték be, és a Duna vizén sportolók ereszkedtek a vízre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=dvqLQjXz-s0)