Jump to content

HPV, több mint vírus

2019. 06. 20. 19:00

Életünk során többször megbetegszünk különböző kórokozók miatt, de ha szerencsések vagyunk, akkor néhány nap leforgása alatt meg is gyógyulunk azokból.

HPV, amelyet sokan már hallottak. A rövidítés a humán papillómavírust jelenti, amelynek száznál jóval több típusa is ismert. Azért annyira ismert a vírus, mert az emberiség 80%-a egyszer legalább megfertőződik a vírus valamelyik válfajával. A HPV nem egy vírust jelent, hanem a vírusnak több típusát együttesen.

A HPV-vírust legtöbben a szexuális úton terjedő betegségek közé sorolják, és tény, hogy a szexuális együttlét során is fertőzhet, de ahhoz elegendő a bőrkontaktus is. Az azonban tényleges, hogy az esetek többségében a szexuális együttlét során terjed át a vírus egyik emberről a másikra. A HPT-t tehát elkaphatjuk strandolás, fürdőzés, szaunázás közben is.

Az esetek nagy százalékában a fertőzöttek számára sem ismert a vírus jelenléte szervezetükben, mert az immunrendszer olyan jól végzi a dolgát, hogy képes azt leküzdeni. Amikor azonban valamilyen elváltozást fedezünk fel magunkon, és orvoshoz fordulunk, akkor szembesülhetünk a HPV jelenlétével. A fertőzés azért veszélyes, mert ha hosszú távon jelen van az emberi szervezetben, akkor az daganatok kialakulásához vezethet.

Nők esetében talán sűrűbben szokták a humán papillómavírust emlegetni, mert a méhnyakrák kialakulásáért felelős fertőzésként tartjuk számon, valójában azonban nem bizonyított, hogy a vírus a ludas a méhnyakrák kialakulásáért.

Arról már írtunk, hogy a HPV javarészt szexuális úton terjed az emberek között, ezért az ellene való védekezés egyik leghatékonyabb megoldása az óvszer használata lehet, azonban még ez sem nyújt teljes védelmet. A megelőzés szempontjából érdemes a nőgyógyászati vizsgálatok során HPV-szűrést is csináltatni. Sőt ma már otthon elvégezhető gyorsteszt is segíti annak megállapítását, hogy fertőzöttek vagyunk-e a humán papillómával, vagy sem.

A nőgyógyászati rákszűrés sem mindig ad teljesen pontos eredményt, ugyanis az 70%-os biztonsággal mutatja ki, hogy baj van-e vagy sem. Éppen ezért a HPV-tesztet érdemes 2-3 évente elvégeztetni, mert így sokkal könnyebb megállapítani, hogy a testben megindult-e már a méhnyakrákhoz vezető kóros sejtek szaporodása.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)