Jump to content

Mit okozhat az 5G? Előre félünk

2019. 05. 23. 19:00

A tudomány fejlődésével egyre több új eszköz jelenik meg körülöttünk, amelyek megkönnyítik életünket, de észrevétlenül (vagy észrevehetően) felgyorsítják az életünket is, esetleg meg is változtatják azt.

Amikor a mobiltelefonok megjelentek, még csak az emberek egy kis százaléka használta ezeket a készülékeket. Már a tévék és rádiók műsorsugárzását is károsnak ítélték meg, és nemcsak fizikumunkra, hanem a mentális egészségünket tekintve is.

Már akkor azzal riogatták az embereket, hogy ez a mobiltelefon használatának olyan káros hatásai lehetnek ránk nézve, hogy daganatos megbetegedéseket okoznak. Aztán megjelent a wifi, amelyről ugyanezt mondták, és had ne ecseteljük, hogy ugyanez volt a 3G, majd a 4G esetében is. Most, amikor már nemcsak az 5G-ben gondolkodunk, hanem kezd valósággá válni, egyértelmű, hogy megjelentek azok a hírek, amelyek az ötödik generációs mobilinternet-hálózatok káros hatásairól írnak. Arról szólnak a hírek, hogy az 5G-s tornyok környékén nagyfokú madárpusztulás volt tapasztalható, amely biztosan az emberiségre nézve is káros lesz. Az 5G körüli aggodalmak már akkor lábra keltek, amikor az ötödik  generációs mobilinternet-hálózat nem is létezett, de már kutatók írtak alá petíciókat, hogy megállítsák annak beindítását. A félelmet az váltja ki, hogy nem tudjuk milyen egészségügyi kockázatokkal jár majd az 5G. Az bizonyos, hogy megemelkedik majd az elektromágneses terek ereje, és ez az emberiségre nézve is hatással lesz, de annak káros hatása egyáltalán nincs bizonyítva.

A másik oldalon állók bizonygatják, hogy az 5G 3,6 és 30 GHz-es frekvenciasávot használ, ám ez az érték a jóval a káros tartomány alatt található, így nem jelent semmilyen veszélyt ránk nézve.

Az 5G-s tornyok száma azonban megnövekedhet majd, mert az 5G rosszabbul terjed. Ez azt jelenti, hogy az ötödik generációs mobilinternet-hálózatok adótornyai rövid hatósávúak, így egyértelműen több torony szükséges. Laikusként pedig azonnal eszünkbe juthat, hogy a több torony nagyobb megterhelést jelenthet az emberei szervezetre, sőt akár egészségügyi kockázatai is lehetnek.

Tény, hogy az 5G magasabb frekvenciája nagyobb megterheléssel van az emberre, azonban az rosszabbul terjed. Azt is figyelembe kell venni, hogy az embert majdcsak minden nap érheti sugárzás, mert a napfény is az, mégsem halunk bele. A telefonok energiaelnyelődése is úgy van megszabva, hogy 1,6-2 watt/kg körüli, és ez a legfelső határ. Az 5G bevezetésével sem fog ez az érték megnövekedni.

5G-s adótornyok még sehol sem működnek, így veszélyük sincs bizonyítva. Jelenleg csak akkor okozhatnának bajt az ember egészségére nézve, ha az 5G-s torony az emberre dőlne.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)