Jump to content

Mik azok a probiotikumok? Miért jók a szervezet számára? II.

2018. 04. 04. 14:15

Megfelelő mennyiségű, bizonyítottan probiotikus tulajdonságú tejtermékek fogyasztásával sokat tehetünk az immunrendszerünket folyamatosan támadó tényezők kivédéséért, ám mára már étrend-kiegészítık formájában is megtalálhatjuk a jótékony hatású probiotikumokat. A probiotikus tulajdonságú tejtermékek fogyasztása minden korosztály kiegyensúlyozott étrendjének alapvető részét képezi és széles körű felhasználásuk színessé teheti étkezésünket.

Probiotikumok a polcoktól egészen a konyháig

A probiotikumokat legegyszerűbben a tejtermékekből fogyaszthatjuk el, melyeknek napjainkra széles skálája ismert. Célszerű azokat választani, melyeknek kedvezı hatása tudományosan bizonyított. A hatásosság alapvető feltétele az elegendő mennyiség és jó tudni, hogy a „probiotikus” jelző nem a tartalomhoz, hanem a koncentrációhoz kötött. Egy tejtermék akkor nevezhető probiotikusnak, ha a két alap joghurtkultúrán felül (Streptococcus thermophilus és Lactobacilus bulgaricus tejsav kultúrák tenyészete, melyek 107 /g mennyiségben találhatóak meg a joghurtban), még további legalább 106 /g mennyiségben tartalmaz probiotikumokat.

A probiotikus tejtermékeknek többféle, szervezetre gyakorolt jótékony hatása van. Foglaljuk össze, mennyi mindennel járulhatnak hozzá e probiotikus termékek egészségünk védelméhez: segítenek kialakítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát; támogathatják az immunrendszert; rövidíthetik a hosszú tranzitidőt, vagyis a béltartalom bélcsatornán való áthaladási idejét, ezáltal segíthetik a székrekedés kezelését; enyhíthetik a hasmenés kellemetlen tüneteit; egyesek csökkenthetik a haspuffadást; csökkenthetik az ún. rossz, azaz LDL koleszterin szintet; valamint az ún. „utazók hasmenése” megelőzésére is jól alkalmazhatók.

Most már világosan láthatjuk, miért nagyon fontos, hogy napi rendszerességgel fogyasszunk probiotikus tejtermékeket és helyzetünket megkönnyíti, hogy mára számos, bizonyítottan probiotikus hatással bíró tejtermék néz vissza ránk a polcokról. Nézzük, milyen probiotikus finomságokkal színesíthetjük étrendünket, hogy komfortosan érezzük magunkat kívül-belül: a nap kezdéseként borítsunk le egy kis tálka zabpelyhet probiotikus joghurttal és szórjunk rá idénygyümölcsöket; kisétkezésre ehetünk egy kefirt korpás keksszel és rágcsálhatunk mellé hasábra vágott sárgarépát. Vitaminokban gazdag téli zöldségekből, mint céklából, sütőtökből, zellerből, kínai kelből készíthetünk vitaminsalátát, melyhez tökéletesen dukál egy áttört fokhagymával és bazsalikommal ízesített joghurtöntet, így tökéletes védőpajzzsal láthatjuk el szervezetünket a téli napokon.

Probiotikumok azonban nem csupán a tejtermékekben, hanem étrend-kiegészítık formájában is kaphatóak. Ezeket a készítményeket általában – ugyanúgy, mint a különbözı vitaminkészítményeket – kiegészítésként, leggyakrabban antibiotikum-kúra mellett alkalmazzák. Alapvető különbsége abban rejlik, hogy míg a probiotikus tejtermékek élı, aktív, addig az étrend-kiegészítık általában liofilizált, azaz fagyasztva szárított, de életképes állapotban tartalmaznak probiotikumokat; arról nem is beszélve, hogy egy pohár joghurt vagy kefir elfogyasztásával egyéb tápanyagokkal is gazdagítjuk szervezetünket, mint fehérjével vagy kalciummal, melyek kiemelt szerepet kapnak a fejlődésben lévő gyermekek étrendjében. A probiotikumok táplálékai A probiotikumokkal egyetemben gyakran hallhatjuk a prebiotikum kifejezést is. Ezek olyan emészthetetlen élelmiszer-alkotók, melyek előmozdítják fıként a vastagbélben élı, a szervezetre kedvezı hatást kifejtı baktériumok, a probiotikumok növekedését és hatékonyságát. Ilyen tulajdonságú anyagok a fruktooligoszacharidok, melyek a természetben, a gabonákban, vöröshagymában, banánban, mézben, fokhagymában, póréhagymában találhatók meg.

Ezen kívül izolálható a cikória gyökeréből és enzimatikus úton a szacharózból is szintetizálható. Hatásai  közé tartozik a bifidobacteriumok szaporodása, a kalcium felszívódás javulása, a széklet tömegének növekedése, a tranzit idő rövidülése, valamint a szérum lipidszint és a kórokozó baktériumok számának csökkentése. A szimbiotikumok a pro- és a prebiotikumok együttesét jelölik, amelyben összegződik a baktériumok és tápanyagainak előnyös hatása, így a maximális hatékonyságot éri el. Probiotikumok a csecsemőknek és édesanyjuknak egyaránt Köztudott, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ritkán kapnak bélfertőzést, légúti megbetegedést, és ha valamilyen fertőzés mégis kialakul, az enyhébb lefolyású. Az újszülött bélflóráját számos befolyásoló tényezővel együtt főként az anyai bélflóra határozza meg. Ezért jelentős a fermentált tejkészítmények fogyasztása a kismamáknak is, illetve a tranzitidő is lerövidíthető, ami enyhítheti a várandósság során gyakran előforduló székrekedést. A csecsemők bifidogén bélflórájának kialakulása az anyatej oligoszacharid tartalmának köszönhetı, mivel az anyatej nagy mennyiségben tartalmaz különbözı szerkezetű, laktózból származtatható oligoszacharidot, amelyek bizonyítottan azonosak a bifidogén faktorral, prebiotikumokkal. A vegyes táplálkozásra való áttérés során megváltozik a kialakult bélflóra összetétele és vegyes mikroflóra alakul ki, amit ezután számos károsító tényező befolyásol, így nagy jelentőséget kap a probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása.

(Forrás: marmalade.co.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)