Jump to content

Wellness veszélyek

2018. 03. 10. 19:00

Mindegy milyen évszakban járunk épp, szervezetünk igényelheti a pihenést, és mentálisan is jót tehet a környezetváltozás. Nagyon sokan azért kelnek útra, hogy hazai wellness intézményeket keressenek fel.

A legjobb, legegyszerűbb és sokak által ki is használt lehetőséget nyújtják a wellness szállodák. Kiváló, akár egy hétégére szóló pihenési lehetőséget kínálnak az ilyen helyek. Akár családok, baráti társaságok, szerelmes párok is félre vonulhatnak kicsit a világtól, vagy más környezetben élvezhetik a pihenést, amely lehet aktív és passzívabb is. Az egészségünkre is jó hatással lehet a víz, valamint a wellness szállodák különlegesebbnél különlegesebb szolgáltatásai is hozzájárulnak pihenésünkhöz, úgymint masszírozások, pakolások, fogyasztó és egészségmegőrző technikák, gépek alkalmazása, gőz-, infra- vagy szaunakabin használata, szolárium. Még bőven lehetne sorolni, amelyeket egy-egy helyen kihasználhatunk és élvezhetünk. Sokan vágyunk a pihenésnek, feltöltődésnek erre a formájára, ezért hosszú hétvégékre sokan be is iktatják a wellnessezést. Annyira felkapott módja ez a pihenésnek, hogy a rövidebb iskolai szünetek ideje alatt, a hosszú hétvégékre szinte mindegyik wellness szálláslehetőség megtelik vendégekkel. Olyan módja ez a pihenésnek, amelyet kicsik és nagyok egyaránt élvezhetnek.

Nem sok szó esik arról, hogy veszélyekkel is szembe kell néznünk akkor, ha wellness szállodában óhajtunk pihenni, frissülni. Olyan ez, mintha strandon lennénk, amely jól tudjuk, hogy számos fertőzésveszélyt tartogathat a számunkra. A nedves környezet ugyanúgy adott a wellness intézményekben, mint a strandokon, tehát a bőrfertőzést okozó gombák itt is könnyen elszaporodhatnak. Bőrbetegségek, szem- és fülgyulladás, nőgyógyászati fertőzések mind szóba kerülhetnek a közös medencék, zuhanyzók, vécék használata esetében. Vannak azonban szabályok, amelyek betartásával lecsökkenthető a fertőzések megjelenése. Igaz ez wellnessezésre, strandolásra, termálvizes fürdő igénybevételekor is.

Ha valamilyen sérülés található testünk bármelyik részén, akkor a fürdőzést ki kell hagynunk. A nagyobb sebek mindenki számára feltűnőek, és még inkább vigyázni kell azokkal, de a kis sebek is elfertőződhetnek. Ha semmilyen seb nincs rajtunk, akkor is érdemes folyó vízzel, szappannal vagy tusfürdővel lemosni a bőrünket fürdőzés után, hogy az esetlegesen ránk tapadt kórokozóktól biztosan megszabaduljunk.

Ha sérülésmentesek vagyunk, akkor irány a medence, ám kötelező használni a lábmosót, és a medence használata előtt zuhanyozni szükséges. Ez pedig annak kockázatát csökkenti, hogy a bőrünkről a közös medence vizébe kerüljön valami káros. Ahol több ember megfordul, ott mindig nagy az esély bármilyen fertőzésre, ezért még véletlenül se nyeljünk vizet a medencéből. Ha végeztünk a fürdőzéssel azonnal mossuk le a testünket és amint lehetőségünk van, a fürdőruhát is ki kell mosni. Újabb fürdéshez másik fürdőruhát érdemes felvenni. A papucs ugyancsak kötelező eleme a wellnessnek, hogy a gombás fertőzést is elkerüljük.

Hölgyek esetében érdemes wellnessezés idejére tejsavas intimmosakodót használni. Menstruáció ideje alatt még tampon használata mellett is jóval veszélyesebb a közös medence használata. Pici, még nem szobatiszta babák esetében úszópelenkát érdemes használni.

Ha az alapvető higiéniai szabályokat betartjuk a wellnessezés egyáltalán nem veszélyes az egészségünkre, és feltöltődve, kipihenve térhetünk haza.

(Forrás: marmalade.hu | hotel-georgenhof.de, el-georgenhof.deviaslovenia.com, alphahungary.com/képek)