Jump to content

A boldogság nincs korhoz kötve!

2018. 03. 03. 11:23

Felmérések szerint, a depresszió, a boldogtalanság,  az idősebb korosztályt sem kíméli. Mi állhat ennek a hátterében és mit tehetünk ellene?

 

Az időskor természetes velejárója, hogy bizonyos képességek romlásnak indulnak. Ilyen a memória, koncentrációképesség, bekövetkezhet az esetleges hallás és látásromlás. Sajnos sok idős ember nehezen tud alkalmazkodni az új élethelyzethez, a változásokhoz, ilyenkor előfordulhat, hogy depresszióba esnek. Fontos megértetni velük, hogy ezek természetes velejárói az öregedési folyamatoknak, ezeket nem szabad szégyellni.

A legtöbb idős ember azért, hogy az ebből fakadó szégyenérzetét elnyomja, inkább nem megy társaságba. Elvonul a saját világába, ami békét és biztonságot jelent számára.  A családtagok, barátok feladata, hogy támogassák szerettüket, csináljanak közös programokat, ha szükséges keressék fel a megfelelő orvosokat, akik segíthetnek elfogadtatni az idősekkel a korukat, és a korral járó testi-lelki változásokat. Kutatások szerint, a kedvetlenség, a búskomorság, a depresszió legjobb ellenszere a különféle közösségi programokon történő részvétel. Heti 1-2, akár 3 közösségi tevékenység, program, jótékonyan hat a kedélyállapotra, és a lelki állapotra egyaránt. Ha tudjuk, mozdítsuk ki idősebb rokonainkat, ismerőseinket otthonról. Az ünnepek közeledtével számtalan szabadtéri, kulturális programlehetőség közül választhatunk. Egy egyszerű séta a friss levegőn is csodákat tud művelni az emberrel, könnyedén elűzheti a rosszkedvet és a depressziót.

A magány megmérgezi az emberek mindennapját, kortól és nemtől függetlenül. Sok idős ember marad egyedül, házastársa elvesztése, gyermekek kirepülése után.

Jó megoldás az időskori depresszió ellen, ha választunk magunknak egy házi kedvencet. A kutyák hű társak egy életen át, mindemellett a lélekre gyógyítóan hatnak. Nem utolsó sorban pedig a sétáknak köszönhetően energiánkat és életerőnket is könnyedén visszanyerhetjük. Kutatások igazolják, hogy a „hobbiállatok”, csökkentik a depressziót, hiszen társaságukban kevésbé érezzük magunkat magányosnak. Az idősebb embereknek az, hogy gondoskodhatnak egy kisállatról újra célt ad a mindennapokra. Valamint, az állattartás a szív-és érrendszeri problémákat, kockázatát is csökkenti. Fontos, hogy mielőtt meglepnénk szerettünket egy kis kedvenccel kérdezzük meg róla a véleményét, rákényszeríteni senkire nem lehet egy állatot, hiszen ugyanolyan felelősséget igényel a gondozása, mintha egy emberről lenne szó.

Ne hagyjuk, hogy az öregedés negatív megítélés alatt álljon. Ez egy természetes állapot, életünk velejárója, amit, ha elfogadjuk a változást csodálatos is lehet. 60 év felett sem szabad lemondani a dolgokról, hiszen hosszú, boldog, egészséges élet vár még ránk 60 felett is.

 

(Forrás: marmalade.co.hu l Kép: pixabay.com)