Jump to content

Tejcukor érzékenység – tejallergia. Egy és ugyanaz, vagy mégsem?

2017. 11. 15. 19:00

Egyre többen érintettek abban, hogy az elfogyasztott általános élelmiszer során intolerancia jelentkezik. Akinél egyértelművé válik, hogy mi okoz kellemetlenséget, az igyekszik elkerülni azt a tápanyagot és tudatosan át kell szervezni étrendjét.

Az ételallergia egy enzimhiánynak köszönhető folyamat, amely nélkül a szervezet nem tudja lebontani az adott alapanyagot. Olykor nehéz felismerni a probléma gyökerét, mert a kellemetlen tünetek nem biztos, hogy azonnal és nem hevesen jelentkeznek. Előfordulhat, hogy lassan alakulnak ki a tünetek, úgymint hasfájás, székrekedés, hasmenés, puffadást, rossz közérzet, fejfájás, fáradtság. Az elfogyasztott étel után órákkal vagy akár napokkal később adódhat a probléma, így nehéz összefüggést találni az alapanyagok és a kellemetlenségek között.

Sokan küzdenek tejcukor-érzékenységgel vagy tejallergiával (helyes megfogalmazásban tejfehérje allergiával. Gyakran összekeverjük ezeket, valójában azonban annyi a közös pont köztük, hogy a tünetek mindkét esetben a tej, vagy tejtermékek fogyasztása után jelentkeznek.

A tejcukor érzékenységben vagy laktózintoleranciában szenvedő ember szervezetéből hiányzik az az enzim – laktáz –, amely képes lebontani a tejcukrot, vagyis a laktózt. Ha ez az enzim hiányzik, akkor a tejfogyasztás mellé a test immunoglobulint kezd termelni, amely az allergiás tüneteket okozza. A meglévő laktázkapacitást a szervezet képes felhasználni, így a tejtermék fogyasztását követően nem feltétlenül azonnal érzékeli a tüneteket. A tejallergia ezzel szemben azt jelenti, hogy már kismértékű tej, tejtermék fogyasztása után jelentkeznek a kellemetlenségek. A tejallergia esetében a tejben lévő fehérjét a szervezet allergénként azonosítja és azonnali allergiás reakciót vált ki.

A laktózérzékenység és a tejallergia tünetei nagyon hasonlóak: hasmenés, hasfájás, szélképződés, hányinger. Még mielőtt saját magunk állítanánk fel a diagnózist, forduljunk orvoshoz, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mi a kiváltó ok és hogyan kezelik.

A laktózintolerancia jelentkezhet akkor, ha a bélflóránk állapota nem megfelelő. Ezt nevezzük másodlagos tejcukor érzékenységnek. Vagyis a bélflóra egyensúlya átmenetileg felborult, de kisebb odafigyeléssel ez helyrehozható, prebiotikummal egyensúlyban tartható. Akinél az elsődleges laktóz intolerancia van érvényben, az azt jelenti, hogy esetükben a laktáz nevezetű enzim termelődése nem megfelelő mértékű vagy teljesen megszűnt.  

Lehet elsődleges vagy másodlagos tejcukorérzékeny valaki, a megfelelő étrend beiktatásával teljes életet élhetnek. Csakhogy sokan szeretik a tejet, és más tejtermékeket, így számukra nehézséget jelent lemondani ezekről. Bármelyikben is szenved valaki, a tej és tejtermékek abszolút megvonása csak hiányállapotot idézhet elő a szervezetben és ez pszichésen is megviselheti a beteget. Érdemes dietetikust felkeresni, aki hasznos tanácsokat és megoldási lehetőségeket adhat.

(Forrás: marmalade.hu | health.facty.com, authorityremedies.com, health365.com.au/képek)