Jump to content

A napelem nemcsak a házakon hódít

2017. 05. 17. 17:00

A klímaváltozás hatásait még csak most kezdjük igazán érezni és látni, de valójában ez nem újkori történés, valójában már jó néhány évtizede lehetett előjeleit látni. Korábban is volt klímaváltozás, csak kialakulásához több ezer évre volt szükség. Most rajtunk a sor, változtatni, változni kell.

Ha nem csökkenti az ember a káros anyagok kibocsátását, a klímaváltozás még gyorsabban fog bekövetkezni, és akár visszafordíthatatlanná tesszük egész bolygónk sorsát. Riogatnak egy ideje már a Föld pusztulásának gondolatával. Míg sokan az anyagi haszon miatt folytatják a bolygónkra, környezetünkre káros tevékenységet, addig nagyon sokan azon fáradoznak, hogy új technikák és módszerek létrehozásával könnyítsenek a Földön. Egyénileg is nagyon sokat tehetünk a környezetünkért, amelyet már azzal elkezdhetünk, hogy nem szemetelünk, a háztartási hulladékot szelektíven gyűjtjük, alternatív megoldásokat alkalmazunk otthonunk fenntarthatósága érdekében. Azt is jól tudjuk, hogy az autók kipufogógáza is szennyezi a környezetet. A napelem nemcsak a háztartások költségeit és a környezetet kímélik, hanem ha a járművek esetében is felhasználjuk, akkor a közlekedés is válhat kevésbé szennyezővé vagy egyáltalán nem is jelent megterhelést bolygónkra nézve.

A szakemberek, feltalálók sorra rukkolnak elő a környezetkímélő megoldásokkal minden téren. Külföldi és hazai szakemberek sokasága töri azon a fejét, hogy napelemmel működő megoldásokat és közlekedési eszközöket hozzanak létre.

2010-ben már megalkották a napelemes magyar kerékpárt, amely Pannonrider nevet kapta. A nap energiáját kihasználó kerékpár a fékezéssel is energiát nyer, amelyet a vázszerkezetben elrejtett akkumulátor tárol. Amikor nem bújik elő a nap, eső esik, felhős az ég, akkor is lehet vele haladni, hiszen pedáljai használatával ez megvalósítható. 2011-ben a második prototípus is megjelent. A napelemes Pannanrider az autó és a kerékpár egyedi hibridje.

Napelemmel működő repülőgépről is hallhattunk, olvashattunk. Sőt mi több, már mi is írtunk a Solar Impulse és Solar Impulse 2 elnevezésű napelemes csodákról. A második Solar Impulse már igazán kényelmes, hatalmas szárnyfesztávolsággal rendelkező környezetkímélő repülőgép.

Napelemmel működő, környezetre nem káros megoldással rendelkezik hazánk. Magyarország tudhatja magáénak a világ első napenergiával működő kisvasútját. A csinos kis szerkezet még színében is a környezethez alkalmazkodik, nemcsak technikájával. A Kismaros és Királyrét között közlekedő napelemes kisvonat 2013 óta szállítja az utasokat. A nagyméretű napelemek biztosítják az energiát a vonat mozgásához, de ha az időjárás nem kedvez, akkor is működőképes, hiszen a fékezéskor keletkezett és így összegyűjtött energiát ilyen alkalmakkor visszanyeri. A jövőt szemléltető filmekben találkozhattunk olyan jelenettel, hogy a közlekedési eszközöknek nincs se kormánya, se sebességváltója, csak egy képernyő, amit megérintve lehet vezérelni a járművet. Nos, a mi Vilink is pont így működik. Vili, a napelemes erdei kisvasutunk is így járja a síneket. Egyáltalán nem véletlen Vili létezése és milyensége, hiszen természetvédelmi területen robog át nap, mint nap. Egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora a szennyezőanyag kibocsátása. Vili azonban kizárólag a nap energiájával tölti fel akkumulátorát.

Vili beavatása, tesztelése így történt:

(Forrás: marmalade.hu | tadpolerider2.wordpress.com, us.sunpower.com/képek | youtube.com/videó)