Jump to content

A szelfizés árnyoldala

2017. 03. 20. 19:15

Német kutatások szerint, célszerű óvatosan bánni a közös szelfizéssel, ugyanis bár megörökíthetjük a szép pillanatokat, de könnyen elkaphatunk különféle fertőzéseket, többek között például fejtetvet.

Első gondolatra jó mókának tűnik egy-egy eseményen, fesztiválon megörökíteni a felejthetetlen pillanatokat, akár ismeretlenekkel is készíteni néhány közös fotót, azonban ez komolyabb következményekkel is járhat. A szakemberek szerint, mivel a gyerekek körében, már az általános iskolákban is egyre divatosabb dolognak számít a közös képek készítése, s mivel ehhez elengedhetetlen, hogy összedugják a fejüket, így egy közös fotó apropóján már el is kaphatja a gyermek a társától a hajtetvet. Statisztikák szerint, a hosszú, dús, erősebb hajszálú tinédzser lányok a leginkább veszélyeztetettek.

A tetvek ugyanis, szinte minden páros, esetleg csoportos szelfizést kihasználnak, hogy egyik fejről a másikra ugráljanak. A problémára legutóbb Hermann Feldmeier, a berlini Charite kórház mikrobiológiai és higiéniai intézetének professzora hívta fel a figyelmet. 

A tetvekről...

A fejtetvek a kullancsokhoz hasonlóan vérszívás útján táplálkoznak, eközben kellemetlen viszketést váltanak ki az ember bőrén. Mely első ránézésre allergiás elváltozásnak is tűnhet.

Az élősködő rovarok petéiket (serkék) közvetlenül a hajszálra rakják, melyek erősen odatapadnak, éppen ezért eltávolításához speciális sűrű fogú fésűre van szükség. A serkék fehéres-ezüstös színűek, enyhén csillogóak, könnycsepp alakúak. Kb. 1 hét alatt fejlődnek ki a petékből a rovarok, melyek gyorsan másznak a fejbőrön. Mivel irritálja őket a fény, így általában meghúzódnak a fej bizonyos részein. A fejtetvesség könnyen átterjed az egyik emberről a másikra a fejek szoros érintkezése révén, de terjedhet széktámlák, fésűk, kefék, sapkák és egyéb hajjal kapcsolatba kerülő tárgyak, törülközők és kalapok közvetítésével is. Bár fertőző betegséget nem kaphatunk tőlük, de a tetves felnőttnek és gyermeknek sok testi-lelki kellemetlenséggel kell megküzdenie.

A sebek felülfertőződésének elkerülése érdekében, nem szabad vakarni a megcsípett bőrfelületet, ezt főleg a gyermekeknek igen nehéz megállni, ugyanis a viszketés 0-24-ben eléggé intenzív. A továbbfertőzés esélye bár kisebb, de ruha vagy más felületek, tárgyak közvetítésével is terjedhetnek ezek a kellemetlen vérszívók.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a tetűt hordozó gyerekek ágyneműjébe, sapkájában nem telepszenek meg a paraziták. Ennek oka, hogy ha az apró vérszívó rovarok elhagynák a fejbőrt, táplálék nélkül maradnának. Vér nélkül ugyanis ezek az apró kellemetlenkedők hamar elpusztulnak. A tetvek, ha négy óra vér nélkül maradnak, teljesen elgyengülnek, és nem képesek a vérszívásra. Feldmeier szerint, a szülők gyakran szükségtelenül mossák, fertőtlenítik a ruhákat és ágyneműket, miután gyermeküknél tetveket fedeztek fel.

Ha felüti a fejét a tetvesség, a legfontosabb a haj gyors és hatékony kezelése. Érdemes ilyenkor a sapkákat, kalapokat, fejkendőket fertőtleníteni, valamint a hajkefét lecserélni. Gyógyszertárban többféle tetűirtó sampon, spray…stb. kapható, melyek azonnali megszüntetésére és megelőzésére egyaránt alkalmasak. A tetűirtó szerek vény nélkül kaphatóak, így rögtön beszerezhető baj esetén. A hajas fejbőrt és a hajat gondosan át kell itatni, majd a tetűirtót alaposan a fejbőrbe kell dörzsölni. Ezután meg kell várni, amíg a hajszesz rászárad a hajra és kifejti hatását. A hajszesz a tetveket és a serkéket egyaránt elpusztítja.

 

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu |Kép: wikimedia.org, pexels.com, pixabay.com)