Jump to content

A jó munkavégzéshez kell

2015. 11. 11. 10:00

Az ülőmunka, főleg az egész napos ülés, legalább akkora terhet ró a szervezetünkre, mintha egész nap fizikai munkát végeznénk. Természetesen máshogy, de igénybe veszi a szervezetet az asztal felett való gubbasztás.

Nemcsak megterheli a szervezetet, de egyenesen káros és kóros folyamatokat is előidézhet az, ha folyamatosan és sok időt töltünk az asztalnál ülve. A hátfájásra figyelünk fel talán a leghamarabb, de a lábaink is megérezhetik a kevés és beszűkült mozgásteret. Ezen kívül akár bélrák is kialakulhat, ha nem iktatunk be valamiféle mozgást, változást az ülésmódba.
A munka önmaga megterhelő lelkileg, de ha az még társul valamiféle kellemetlenséggel, amelynek felismert oka az, hogy ülni kell, akkor bizony megkeserítheti a napjainkat. Márpedig a hét nagy részét kénytelenek vagyunk munkahelyünkön tölteni. Ha pedig már így van, akkor nekünk kell megoldást találni arra, hogy kiküszöböljük a kényelmetlenséget, megoldást találjunk problémánkra, hogy hosszú távon ne kínlódás legyen a munka.

Annyit írnak arról, hogy fontos a helyes testtartás, de jóval kevesebbszer említik azt, hogy a megfelelő ülőalkalmatosság sem elhanyagolható. A jó szék teljesen alkalmazkodik a gerinc élettani görbületeihez. Éppen ezen van a hangsúly, hiszen arra kell törekedni, hogy a gerinc egyensúlyi helyzete megmaradjon, a porckorongokat egyenletes terhelés érje. A megfelelő szék állítható. Mind az ülőrész magassága és dőlésszöge, mind a deréktámasz magassága és dőlésszöge is egyénre szabottan módosítható legyen. Nagyon fontos, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő magasságot és pozíciót. Sokan már azzal elrontják egész napos ülőmunkájukat, hogy a szék magasságát nagyon alacsonyra állítják. A helyes ülésmagasságot úgy érjük el és úgy állíthatjuk be, hogy a csípő és a térd 100-110 fokos szöget zárjon be, az egész talpunk a földön legyen és lábaink kis terpeszben legyenek.

Ezen túl a számítógép asztalon való elhelyezése sem lényegtelen. A monitor felső részével kell szemmagasságban ülnünk, a klaviatúrát pedig a vízszintesnél kicsit lejjebb kell nyomkodnunk ahhoz, hogy ne terheljük meg a vállízületeket egész nap folyamán. Jó, ha a székünknek van kartámlája, amely a csuklónak és az alkarnak megfelelő alátámasztást biztosít.

Hogy ne lustuljanak el, ne gémberedjenek el, és ne nehezedjenek el szerveink, végtagjaink, érdemes beiktatni fejkörzéseket, mozgást. Olykor érdemes felállni a munkában, felállni és kicsit megmozgatni testrészeinket. Akár egy néhány perces séta a friss levegőn nagy szolgálatot tehet egészségünkért, és még a munka is könnyebben folytatható.

(Kép forrása: businessandcafe.blog.hu)