Jump to content

Zápor, eső, zivatar. Óvd értékeidet!

2015. 08. 16. 10:00

Nagyon meleg volt az utóbbi napokban. Mindenki várja az enyhülést hozó esőt, szelet. Csakhogy az ilyen forróságot általában, nagy viharok, záporok, zivatarok szoktak elmosni ráadásul mindezt erős szélvihar, jégeső, tornádó, villám kíséretében. Ezek a légköri jelenségek pedig igen veszélyesek ingatlanainkra és ingóságainkra is.

A zivatar esővel, széllel, villámlással, menydörgéssel és akár jégesővel is jár. Ahhoz, hogy zivatar kialakulhasson, meleg levegőre van szükség, vagyis leginkább nyáron alakul ki. Villámláskor elektromos gázkisülés tapasztalható, amely felhők között, felhőn belül, felhő felületén vagy a felhő és a talaj, építmények között jön létre. Lehet a villámok ellen védekezni. Ilyen eszköz a villámhárító, amely vonzza és felfogja a villámot, így az nem jut el az épület többi részéhez. Az épület legmagasabb pontjára kell felszerelni a jó vezetőből készült villámhárítót. Ez az elsődleges villámvédelem, ám így még nem védtünk meg mindenünket a villámtól. A másodlagos védelem azt jelenti, hogy a házban található összes elektronikai készüléket leválasztjuk a hálózatról.

A telekommunikáció ma már lehetőséget biztosít arra, hogy idő előtt értesüljünk arról, hogy vihar, zivatar közeledik felénk. A legtöbb biztosítótársaság ma már e-mail vagy sms formájában tájékoztatja ügyfeleit a szélsőségesnek ígérkező időjárásról, így lehetőségünk adódik időben felkészülni az óvintézkedésekre. Zivatar esetén minden tárgyat vigyünk biztonságos helyre. Vihar idején erős szélre kell számítani, ami miatt fontos óvintézkedés az ajtók, ablakok becsukása, a redőnyök leengedése.

Még véletlenül se fa alá húzódjunk ilyen időben, lehetőség szerint húzódjunk menedék alá. Kerüljük az elektromos eszközök, mobiltelefon használatát. Az autót vigyük védett helyre. Ha nincs lehetőség arra, hogy garázsba álljon a jármű, akkor ponyvával kell letakarni, hogy a jég ne tegyen kárt a kasztniban és a szélvédőkben.

Ha mindenféle óvintézkedés ellenére is bekövetkezik a kár, és a lakáson, házon van biztosítás, akkor amilyen gyorsan csak lehet, értesíteni szükséges az adott biztosítótársaságot. Amíg megérkezik a kárfelmérő, érdemes mindent meghagyni úgy, ahogy van. Nem árt a károkat fényképpel megörökíteni.

(Kép forrása: etinspires.com)