Jump to content

Paradicsomlé enyhíti a menopauza tüneteit

2015. 07. 07. 10:25

A Tokiói orvosi egyetem kutatói megállapították, hogy napi két pohár paradicsomlével hatékonyan lehet kezelni a menopauza tüneteit.

A kísérletben résztvevő 93 alanynak nyolc héten keresztül kellett naponta két alkalommal meginnia 200 ml-t a gyümölcsléből. Az ital kedvezően hatott nem csak a klímax okozta tünetek enyhítésére, de a koloszterinszintjüknek is kifejezetten jót tett. A menopauza kellemetlen tünetei közé tartozik a szorongás érzése, a hőhullámok, és az ingerlékenység is. Ezek a paradicsomlé hatására a felükre csökkentek. Ezen felül a kísérletben résztvevő nők több zsírt is égettek, illetve a vérzsír értékük is javult.

A paradicsom áldásos hatásának többek között az lehet az oka, hogy olyan anyagokat tartalmaz, amely nagyon hasonlít az ösztrogén hormonra.

A menopauza a nők körülbelül 51 éves kora körül kezdődik el, amikor a petefészek hormontermelése szép lassan leáll, ezért is lehet hatékonyan javítani a tüneteket, ha a nemi hormonokat zöldségekből és gyümölcsökből származó fitoösztrogénnel pótoljuk. A menopauza ideje alatt amúgy is javasolt, hogy a nők különösen odafigyeljenek az egészséges, rostdús, kiegyensúlyozott táplálkozásra, azaz sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak. Ezzel fontos vitaminokat és ásványianyagokat is pótolhatnak a szervezetükben, ami azért is kiemelkedően lényeges, mivel a kor előrehaladtával az ösztrogénhiány miatt kalciumhiány is felléphet, és ez csontritkulást idézhet elő.

A paradicsomon kívül a szakemberek szokták még javasolni a szója fogyasztását is. Azokban a keleti kultúrákban ugyanis, ahol jóval elterjedtebb a szója, mint például Japánban, a nők sokkal kevésbé szenvednek a menopauza kellemetlen tüneteitől. Ezen kívül tartalmaz még fitoösztrogéneket a szárazbab, a lencse, a napraforgómag, az édesburgonya, a répa, a fokhagyma, a körte, a szilva, az eper, a mogyoró és a brokkoli is.

(Kép: swong95765)