Jump to content

Rasszizmus ellen aludj egy nagyot!

2015. 06. 26. 11:15

Egy nemrégiben készült kutatás megállapította, hogy az embereket meg lehet tanítani arra, hogy visszafogják és átgondolják karcos előítéleteiket a nőkkel, vagy a színesbőrűekkel szemben. Mindehhez nem is kell túl sok, csak egy kis irányított szemhunyás.

Az izgalmas pszichológiai kísérlet során a kutatók negyven férfit és nőt teszteltek az előítéleteikről úgy, hogy nőkről és fekete férfiakról mutattak nekik képeket. Minden egyes kép mellé egy művészettel, vagy tudománnyal kapcsolatos szót is társítottak, a nemi megítélések vizsgálata végett, illetve pozitív és negatív szavakat abból a célból, hogy lássák, milyen mértékben rasszista a kérdéses alany.

A kísérlet első részéből kiderült, hogy az emberek nagy része társadalmilag elfogult, a nőkhöz inkább a művészettel és nem a tudománnyal kapcsolatos szavakat kapcsolták, a fekete férfiakhoz pedig a kellemetlen szavakat.

Ezek után a résztvevőket elirányították egy átnevelő tréningre, ahol az elfogultságaiktól és az előítéleteiktől próbálták megszabadítani őket. Arra utasították a résztvevőket a gyakorlatokon keresztül, hogy a nőket a tudományos, a fekete férfiakat pedig a pozitív szavakkal kössék össze, miközben két különböző hangot játszottak le nekik –az egyiket a nemi, a másikat a faji előítéletes feladatoknál.

A hatékony eredményt felmutató előítéletességet átprogramozó feladatsor után a résztvevők alhattak 90 percet, miközben a kutatók hol az egyik, hol a másik hangot játszották. Ébredés után aztán újravizsgálták az alanyok előítéletességének mértékét. Kiderült, hogy azok, akik alvás közben hallhatták a hangokat, sokkal kevésbé voltak előítéletesek, mint lefekvés előtt, szemben azokkal, akik nem hallották egyik hangot sem.

A kutatás megerősítette a pszichológusok korábbi eredményeit, mely szerint alvás közben megerősödnek azok a dolgok a tudatunkban, amiket nem sokkal előtte tanultunk – így akár az előítéleteinktől is megszabadulhatunk alvás közben.

(Kép: Rachel Kalamusa)