Jump to content

Nem léteznek fekete lyukak?

2014. 09. 30. 21:01

A fizikusoknak rengeteg elméletük van a fekete lyukakról: mindent beszippantanak, ami a közelükbe kerül, még a fényt is. Közelükben lelassul az idő, és egész univerzumokat rejthetnek. Most a tudósok azt mondják, hogy nem is léteznek.

Dr. Laura Mersini-Houghton elméleti fizikus szerint a fekete lyukak létezése egyszerűen lehetetlen.

- Még mindig sokkhatás alatt vagyok. Több mint 50 éven át tanulmányoztuk ezt a problémát, és ez a következtetés sok munkát ad most nekünk – mondta a tudós.

Az általános nézet szerint fekete lyukak akkor keletkeznek, amikor egy csillag haldoklik, és összeesik saját gravitációs ereje alatt, hogy egyetlen aprócska ponttá váljon az űrben. Ezt a sűrű gravitációs energiát nevezik fekete lyuknak.

Mersini-Houghton szerint egy magába zuhanó csillag elveszíti a tömegét, ahogy zsugorodik, és nem jön létre fekete lyuk. Ha igaza van, sok mindent újra kell értelmezni az univerzum keletkezéséről, és nem mindenki vevő Mersini-Houghton fejtegetéseire.

- Nem győztek meg. Jó látni ilyen feltevéseket és számításokat, viszont az eredmények sok tudományos ténnyel mennek szembe – mondja Dr. Max Tegmar, a Michigan Egyetem professzora. Nem mondhatják, hogy nem léteznek fekete lyukak, mielőtt meg nem cáfolják az összes létező bizonyítékot az ellenkezőjére.

 

www.huffingtonpost.com

(Fotó: powerlisting.wikia.com)