Jump to content

2050-re éhezni fogunk?

2014. 08. 07. 11:08

Egy amerikai kutatás szerint a világnak 50%-kal több élelemre lenne szüksége 2050-re, hogy jól tudja lakatni az addigra négy milliárddal megnövekedett népességét.

A globális felmelegedés és az ózon szennyezettség miatt azonban emellett hamarosan komoly élelmiszerhiánnyal is meg kel küzdenünk.

Amerikai kutatók becslése szerint a fejlődő országokban élők alultápláltsága a mostani 18%-ról 27%-ra fog ugrani az elkövetkező négy évtized során. Ahogy az már korábbi kutatásokból kiderült, a megemelkedett hőmérséklet és a légszennyezettség következtében csökkenni fog a gabonaföldek termékenysége. Mindezidáig azonban senki nem vetette össze a levegő szennyezettségének és a globális felmelegedésnek az együttes hatását világunkra.

A mostani kutatás részletesen megvizsgálta, hogyan fogják ezek a változások érinteni a rizs, a búza, a kukorica és a szójabab termesztését. Ezek az élelmiszerek ugyanis a világ kalóriafogyasztásának felét teszik ki. Az egyes gabonafajtákat más és más változások érintik érzékenyen, a búzát például az ózonsugárzás károsíthatja, míg a kukoricának a megemelkedő hőmérséklet nem tesz jót. Hogy a kettő együttes hatása milyen egyéb következményekkel járhat, arra csupán baljóslatú feltételezések születtek.

-Míg az Egyesült Államok szigorú változásokat eszközölt a légszennyezettség javítását illetően, ami remélhetőleg visszafordíthatja lokális szinten a jelenlegi aggasztó helyzetet, a többi országban is hasonló lépésekre lenne szükség, hogy elkerülhessék a kutatásban felvázolt keserű jövőt, - állítja Colette Heald professzor. -A klímaváltozás nem csak éhínséget hozhat magával, de erősebb viharokat, áradást, perzselő hőhullámokat is az elkövetkező évtizedekben. A jelenlegi helyzet mellett azonban a gabonatermelés globális szinten körülbelül 10%-kal fog visszaesni, ami a megnövekedett népesség élelmiszerigénye mellett különösen aggasztó. Mindezek a negatív hatások csökkenthetőek lennének, ha az országok külön-külön is tennének a levegő minőségének javításáért.

A tudósok szerint a világot az „ember okozta klímaváltozás” jellemzi, a globális felmelegedés jeleit minden kontinensen érzékelni lehet. A folyamatok okozta következményekre azonban távolról sem vagyunk felkészülve. 

(Daily Mail, kép: inhabotat.com)