Jump to content

Eső utáni illatok

2014. 07. 07. 15:51

Tegye fel a kezét az, aki nem szeret beleszippantani a tájba egy kiadós nyári zivatar után, amikor mindennek olyan balzsamos ’esőszaga’ van! Senki? Mindjárt gondoltam. De vajon mi okozza ezt a fantasztikus, semmivel össze nem téveszthető illatot?

Nos, legjobb tudásunk szerint az eső utáni illatotnak három forrása van.

Az egyiket, amit a legtöbbünk valószínűleg ’tisztaság-illatként’ definiálna, az ózon okozza. A három oxigénatomból álló ózonnak éles, szúrós szaga van, ami nagyon hasonlít a klóréra. Vannak olyanok, akik már azelőtt megérzik az ózon illatát, mielőtt a vihar megérkezne. A villámlás ugyanis néha kettészakítja az oxigén és nitrogén molekulákat, ami lehetővé teszi az ózon kialakulását. Ezt végül a vihart megelőző szél sodorja felénk. Szerencsére a levegőben ilyenkor csak nagyon alacsony koncentrátumban található ózon, ez az anyag ugyanis különösen veszélyes, ráadásul tönkreteheti a tüdő sejtjeit.

Az ’esőszag’ másik összetevőjét, a jellegzetes ’földszagot’ egy, a talajban sűrűn előforduló baktériumfajta alkotja. Ennek olyan erős az illata, hogy már egészen kis mennyiség is elegendő, hogy orrunkkal észleljük a jelenlétét.

A harmadik forrása pedig a növényekben termelődő olajok, melyeknek bizonyos összetevői felszabadulnak és a levegőbe keverednek a vihar során. Bár pontosan nem tudjuk, hogy mik ezek az összetevők, egyes kutatások alapján azt feltételezik a tudósok, hogy ezek akadályozzák meg, hogy a növények kibocsássák magjaikat túlságosan száraz, azaz nem ideális időszakokban.

(todayifoundout.com, kép: orbweaverfarm.com)