Jump to content

Palacsinta-napi hagyományok

2014. 03. 04. 11:11

A mai nap, azaz a húshagyó kedd a nagyböjt előtti utolsó nap, amikor még kényeztethetjük magunkat mindenféle finomsággal. A világ számos táján ilyenkor palacsintát sütnek az asszonyok, de van, ahol kifejezetten ennek a napnak szentelt palacsinta-futást is rendeznek.

Húshagyó kedden, azaz a nagyböjtöt megelőző keddi napon palacsintát enni réges régi hagyomány. A palacsintaevésnek egészen gyakorlatias oka van: a háziasszonyok igyekeznek gyorsan felhasználni azokat az alapanyagokat a háztartásban, amiket a következő hetek során a böjt miatt nem lehet majd fogyasztani. Ilyenek a tejtermékek is, mi sem egyszerűbb hát, mint palacsintát sütni belőlük!

A palacsintafutás eredete egészen XV. századig vezethető vissza, a történet pedig így szól: 1445-ben egy Olney nevű faluban élő hölgy kedden épp a hagyományos palacsintákat sütögette otthon, amikor meghallotta a templomi harangokat, melyek istentiszteletre és a hamvazószerda előtti gyónásra hívták a gyülekezet tagjait. Azon való félelmében, hogy elkésik, úgy ahogy volt nekiiramodott, konyhakötényben, kendővel a fején, kezében még mindig a palacsintasütőt szorongatva.

Az első palacsintafutó így hagyományt teremtett, azóta is az ő általa végigspintelt közel 400 métert kell a résztvevőknek lefutnia, az első helyezet díja pedig egy csók a templomszolgától. Habár az ’igazi’ Olney-i palacsintafutáson csak azok az asszonyok indulhatnak, akik legalább fél éve a faluban élnek, nézőként természetesen bárki csatlakozhat.

A futás azonban nem csak Olney-ban vált hagyománnyá, hanem más városokban is megrendezik évről évre, mint például Londonban, vagy Kansasban. A résztvevő hölgyek kötényt és fejkendőt viselnek, kezükben a palacsintasütő, benne egy palacsintával. A szabályok szerint a palacsintát fel kell dobniuk a futás során kétszer: egyszer az induláskor, egyszer a célbaérkezéskor. Sok helyen a futók valamilyen jótékonysági ügyet szolgálva futnak.

Több más szokás és hagyomány is kapcsolódik ehhez a naphoz. Az egyik angolszász babona szerint az első három palacsintát szentnek tekintik, mind a háromra keresztet rajzolnak, meghintik sóval, hogy így ijesszék el a gonosz szellemeket, majd félreteszik.

Írországban a lányok aznap délutánra felmentést kapnak a munka alól, hogy legyen idejük elkészíteni a palacsintatésztát. A legidősebb hajadon lány feladata volt az első palacsinta feldobása. Ha sikerült, az azt jelentette, hogy férjhez megy a következő év során. Skóciában különleges zabos pogácsát sütnek, és valamelyikbe egy amulettet rejtenek. Ha azt egy hajadon, vagy legény találja meg, akkor az egy éven belül biztosan megházasodik.

(Kép: goodtoknow)