Jump to content

Hüvelygyűrű: a fogamzásgátlók csimborasszója, és amit tudni érdemes róla

2018. 02. 19. 17:00

Általánosságban még mindig a fogamzásgátló tabletta a legkedveltebb védekezési mód, ám az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hüvelygyűrű lehet a trónkövetelő, nem véletlenül. Minden előnyét ötvözi az elérhető fogamzásgátlóknak, hátránya viszont alig akad. Mit érdemes megfontolni a használat előtt?

A leggyakoribb fogamzásgátló eszközök listáját még mindig az óvszer és a tabletta vezeti, ám ezeknél léteznek jóval szervezetbarátibb módszerek és eszközök is a nem kívánt terhesség elkerülésének érdekében. A pesszárium, hüvelykúp, spirál triumvirátusán túl a hüvelygyűrű hozhat megváltást a hálószobába, ami bizony több előnnyel bír, mint a fentiek együtt.

Előnyös tulajdonságok, és a szervezet dicshimnusza

A hüvelygyűrű felhelyezése könnyű, egy rugalmas, átlátszó gyűrűt kell elképzelni, amely a hüvelybe téve azonos biztonságot nyújt viselőjének, mint a fogamzásgátló tabletta. Viszont számos előnye van.

A fogamzásgátló tablettával ellentétben a hüvelygyűrű kisebb hormontermelést ró a szervezetre, ráadásul havonta csak egyszer kell felhelyezni, így a feledékenyek számára ideális megoldás, hiszen nem kell görcsösen arra ügyelni, mint a tablettánál, hogy minden nap, azonos időben legyen bevéve.

A hüvelygyűrű közvetlenül a hüvelyben fejti ki hatását azáltal, hogy olyan hormonokat (progesztint, ösztrogént) juttat a szervezetbe, amelyek megakadályozzák a teherbe esést azáltal, hogy eltolják az ovuláció időpontját, valamint megváltoztatják a hüvelyváladék összetételét és sűrűségét, aminek hatására a spermiumok nem tudnak termékenyek maradni.

Hasonlóan a tablettához szabályozza a menstruációs ciklust, valamint enyhíti az azzal járó görcsöket, viszont nem ingereli a tápanyagcsatornát (mert a felszívódás nem ott történik), így nem kell hányingerre, hányásra, hasmenésre számítani a használat során.

Gyakorlati használat

A hüvelygyűrűt akár te magadnak is fel tudod helyezni, de azért jobb, ha szakember csinálja az első néhány alkalommal. A fogamzásgátló eszközt a menstruáció kezdetekor kell felhelyezni, majd három hét után el kell távolítani. Ekkor ismét beindul a havi vérzés, majd egy hét szünet után ismét fel kell helyezni a gyűrűt.

Az eszköz fixen a helyén marad intenzív sportolás, mozgás vagy szexuális együttlét esetén is. A legkevesebb esetben okoz irritációt.

Árnyoldal

A legnagyobb hátulütője – akárcsak a többi orális vagy hasonló elven működő fogamzásgátlónak -, hogy nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésektől. Illetőleg a hüvelygyűrűt használók körében gyakoribb a hüvelyfertőzések számra.

Ami az árat illeti, havi 3000 forintra rúg a védekezés költsége, ami azonos áron mozog a korszerű és hatékony fogamzásgátlókkal.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)