Jump to content

A nemibetegség, mely egyre több embert érint világszerte

2017. 07. 10. 13:30

Új, minden kezelésnek ellenálló gonorrhoeakórokozók megjelenésére figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).

Teodora Wi, a genfi központú ENSZ-szervezet specialistája szerint,  a gonorrhoea kórokozója igen intelligens. Akárhányszor új típusú antibiotikumot fejlesztünk ki ellene, ellenállást alakít ki vele szemben is.  A WHO becslései szerint, évente 78 millió embert kapja el a betegséget, mely a nemi szerveket, a végbelet és a torkot fertőzheti meg. A kórnak sok esetben nincs tünete, de a medence szerveinek gyulladását, méhen kívüli terhességet, meddőséget okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

A gonorrhoea másnéven, kankó vagy tripper, nemi érintkezéssel terjedő bakteriális fertőzés, mely a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. Férfiaknál látható tünetekkel jelentjezik, a húgycsőnyílás váladékozásával jár.

A húgyutak gyulladása fájdalmas is lehet, vizelési nehézséget okoz. Nők esetében a fertőzés előfordul, hogy tünetmentes, azonban a nők továbbadhatják a betegséget.Nőknél az alábbi tünetek jelentkezhetnek,méhnyakgyulladáshashártyagyulladás vagy petevezetékgyulladás, de ízületi gyulladást is okozhat. A gonorrhoea a meddőség egyik legfőbb oka. A tünetek általában a nemi aktus után 3-5 nappal jelentkeznek.

A betegséget a Neisseria gonorrhoeae nevű Gram-negatív coccus baktérium okozza (gonococcus). Néha más testrészekre is átterjedhet, ám a baktérium rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra, ezért a fertőzés csak szoros nyálkahártya-kontaktussal történik (köhögéssel, nyállal tehát nem terjed). Néhány Neisseria-törzs képes rezisztenciát kialakítani, ilyenkor indokolt a cefalosporin antibiotikum-terápia. Kezelés nélkül, általános szepszist okozva, halálos lehet a betegség, ám ez igen ritka. A kór világszerte ismert és elterjedt, minél több partnerrel közösül valaki védekezés nélkül, annál nagyobb valószínűséggel kapja el a betegséget. A megfelelően felhelyezett óvszer véd a kankóval szemben. Sokan nem tudják,de a fertőzött anyák szüléskor átadják a betegséget gyermeküknek. Az 1990-es évek második felétől egyre több esetet jelentettek Nagy-Britanniában, Belgiumban és Franciaországban.

A The Guardian brit lapban megjelent tanulmány szerint, egyes pácienseknél olyan gonorrhoeatörzseket azonosítottak, melyek ellen egyetlen ismert antibiotikum sem hatásos.Ezek az esetek talán csak a jéghegy csúcsai, mivel a szegényebb országokban, ahol a betegség amúgy is elterjedtebb, nem megfelelő a fertőzések diagnosztikai és bejelentési rendszere”.

A globális antibiotikumkutatási szervezet igazgatója, Manica Balasegaram szerint a “helyzet komoly”, nagy szükség van új gyógyszerekre, egyelőre azonban csak három lehetséges gonorrhoea-ellenszer áll fejlesztés alatt, ám nincs garancia rá, hogy bármelyik is hatásosnak bizonyul a végső teszteken. A kankó világszerte nagy egészségügyi problémát jelent. A WHO becslései szerint az új megbetegedések száma évi 60 millió.

 

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)