Jump to content

A szex a hosszú élet titka

2017. 07. 07. 09:05

Legalábbis a rendszeres hancúrozásnak három igazán egészség felturbózó hatása van, sőt még az agynak is jót tesz. A tudomány ismét új oldaláról közelítette meg a romantikus együttlétet, lássuk a legfrissebb felfedezéseket.

Szerelmeskedni, összebújni a másikkal csodálatos dolog, szexelni pedig már csak pont arra a bizonyos i-re. Viszont a  Coventry University a filozófiai megközelítésen túl a tudomány aspektusából vette górcső alá az együttlétet, és a már ismert hatásai mellett, egy sor újat fedezett fel.

Szexelj a jó öreg korért

A Dr. Hayley Wright a Coventry Universityn zajló kutatás vezetője elébe ment a kérdésnek, amit senki sem szeret. „Azt gondoljuk, hogy az idősek nem szexelnek, pedig ők is csinálják, és jól is teszik.” Ugyanis 50 éves kor felett a rendszeres szexuális élet megőrzi az agy fiatalságát, hirtelen reakcióképességét, tanulási képességét és a jó memóriát.

Elűzi a depressziót

A „jól vagyok” állapot a szexet követően sokkal inkább a hormonoknak, mintsem az aktusnak tudható be. Szerelmeskedés közben ugyanis igazi hormonkoktél gyülemlik a testben: a szervezet természetes kedélyállapot javítói. A legismertebbek ezek közül az oxytocin, ami nem csak a másik iránti szeretet és elköteleződés mértékét növeli, hanem nyugtatóként is hat, valamint pillanatok alatt álomba repít.

Az oxytocin egyébként „ölelkező hormonnak” is szokták nevezni, mert általában 20 perc ölelkezés után kezd intenzív módon termelődni a szervezetben. A nők egyébként négyszer annyit termelnek a hormonból, mint a férfiak. Sőt egy kutatás arra is rávilágított, hogy a hosszú kapcsolatban élő nők, akik rendszeresen élnek nemi életet, kevésbé válnak depresszióssá, mint azok, akiktől megvonják az élvezeteket. A másik hormon, ami kulcs a hosszú távú kiegyensúlyozott személyiséghez a szerotonin, amiből szintén szex közben szabadul fel a legtöbb.

Növeli az élettartamot

Az egyik legátfogóbb kutatás, ami a témában készült arról számolt be, hogy azok, akik havonta kevesebb, mint egyszer szexelnek nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt, mint azok akik legalább kéthetente ágyba bújnak. Habár ez a férfiak esetében igaz csak.

A rendszeres szexuális életnek egyfajta védőhatása van a férfiak szempontjából. "Ez a DHEA azaz a dehidroepiandroteron hatásával hozható összefüggésbe, amely a mellékvesékben termelődik, és más hormonok, például az ösztrogén, a tesztoszteron és a progeszteron építőelemeként működik”- magyarázza Dr. Brewer a kutatás vezetője. Ez a hormon felelős a hosszabb élettartamért a férfiak esetében.

Tehát, szerelmeskedni már csak a hosszabb és jobb minőségű életért, és a kiváló hangulatért is megéri! Itt az ideje lepedőt gyűrni.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)