Jump to content

Kik szeretik az egyéjszakás kalandokat?

2014. 07. 07. 11:51

Egy amerikai kutatás arra volt kiváncsi, milyen az az embertípus, aki gond nélkül belemegy alkalmi kapcsolatokba. Eredményeiket elnézve pedig kész csoda, hogy velük bárki is hajlandó akár csak egy estére is összeboronálódni...

A New York egyetem pszichológia professzora, Zhana Vramgalova 371 egyetemistát faggatott ki kérdőívek segítségével azok szocio-szexuális orientációját, szexuális viselkedését, a szexhez való viszonyát, és az általános közérzetüket illetően.

A kérdőív igen bonyolultnak hangzó, szocio-szexuális orientációra vonatkozó része arra volt kiváncsi, hogy mennyire könnyen mennek bele egyéjszakás kalandokba a delikvensek. A kérdések több szemszögből közelítették meg az alkalmi viszonyok érzékeny témakörét.

Ezek a nézőpontok következők voltak:

-múltbeli viselkedésük alapján („Hány különböző emberrel létesítettél szexuális kapcsolatot egyetlen egy alkalommal?”),

-jelenlegi vágyaikat feltérképezve (az imént találkozt„A mindennapok során milyen sűrűn vannak szexuális fantáziáid olyan emberekről, akikkel csak az imént találkoztál?"), illetve

-kultúrális hozzáállásuk alapján („Szerintem a szerelem nélküli szex teljesen rendben van.”).

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a szexuális szempontból engedékenyebb illetők nagyobb valószínűséggel jöttek össze másokkal egy éjszaka erejéig, de mellette magabiztosabbak és kiegyensúlyozottabbak is voltak konzervatívabb társaiknál.

A kutatás vezetője, Vrangalova szerint viszont azok a férfiak, akik könnyen belemennek egyéjszakás kalandokba többnyire extrovertáltak, ösztönösek, lobbanékonyak, rendszerint igen vonzó külsejűek, erősek, szexisták, manipulatívak, erőszakosak és nárcisztikusak is egyben.

(Mondjuk egy ilyen kevésbé hízelgő leírás után számomra kész csoda, hogy találnak maguknak partnernőt akár csak egyetlen egy éjszakára is...)

Hogy főleg ez az embertípus élvezi az alkalmi kalandokat, annak két oka lehet: vagy ők azok, akik nem vágynak kapcsolati kötöttségekre, vagy ők az egyetlenek, aki számára a kalandoknak nincsenek kellemetlen, megrovó társadalmi következményei. 

(Slate, kép: mydearvalentine.com)