Jump to content

A családon belüli erőszak két oldala

2014. 06. 06. 11:14

A múltkoriban egy döbbenetes kísérlet világított rá, mennyire másképp tekintünk egy-egy családon belüli erőszak jelenetére úgy, hogy a képben csak egyetlen apró részletet változtatnak meg.

Az egyik esetben sokan a bántalmazott fél segítségére siettek, a másikban viszont csak nevetve bámulták a felkavaró jelenetet.

De lássuk, mi is történt pontosan.

London belvárosában három kandikamera segítségével vettek fel két jelenetet. A film készítői arra voltak kiváncsiak, hogyan reagál az utca népe, ha egy családon belüli erőszaknak lesznek közvetlen közelről a szemtanúi. A filmben két színész szerepelt, egy férfi és egy nő.

Az első alkalommal a civakodó pár egymással hangosan vitatkozva közeledett a park környékén pihenő, álldogáló emberek felé. A férfi heves gesztusokkal magyarázott a ’barátnőjének’, majd amikor végképp elfutotta a pulykaméreg, a lányt a park kerítésének szorította és úgy üvöltözött vele.

A körbenállók azonnal reagáltak a helyzetre. Volt, aki odakiáltott neki, volt, aki megfenyegette, hogy ha tovább folytatja, kihívják a rendőröket. Egy arra sétáló nő a bántalmazott lányt szólította meg, mondván:

-Drágám, ezt egyáltalán nem kell eltűrnöd, ez a fickó nem ér meg ennyit!

A videót nézve az ember meg is könnyebbülne ennyi együttérzés és segítőkészség láttán, ha itt véget is ért volna a történet.

De nem ért véget.

A következő jelenetben ugyanez a pár közeledett a park felé civakodva, ám ezúttal a nő játszotta az agresszív fél szerepét. A közönség reakciója azonban teljességgel eltért a korábbitól. Senki egy lépést nem tett a férfi megsegítésére, de akadtak jópáran, akik kifejezetten szórakoztatónak találták a jelenetet. Leplezetlenül bámulták, önfeledten nevették a szorult helyzetben lévő férfit, akit a barátnője a nyakánál fogva a kerítéshez szorított.

A videót készítő segélyszervezet ezzel arra akarta felhívni mindenki figyelmét, hogy a családon belüli erőszak nem kizárólagosan nők és gyerekek felé irányul. Az esetek 38%-ában az áldozatok férfiak. Nekik mégsem segít senki. A szervezet felmérése szerint a tavalyi évben a nők 7,1%-a, a férfiak 4,4%-a vált családon belüli erőszak áldozatává.

(Kép: Daily Mail)