Jump to content

Bekukkantottunk a szandi történelembe

2024. 05. 29. 19:00

Közeleg a nyár és vele együtt elérkezik a lenge öltözékek ideje. Most aztán rúgd le magadról a cipőt és válts szandálra.

Minden évben többször megtapasztalhatjuk, hogy az évszakok változásával a ruhatárunk állományában is módosulást kell eszközölni. Most a nyári szezon köszönt be, így már megjelentek a lengébb, szellősebb, rövidebb ruhadarabok. Ám nemcsak a szekrényben, hanem a cipőtartók terén is érdemes körülnézni. Most előtérbe kerülnek a papucsok, szandálok, a légáteresztős könnyebb cipők.

Ha már itt tartunk, akkor essen szó a szandálról, erről az ősi lábbeliről, amelyet már akár 10 ezer évvel ezelőtt élt elődeink is használtak. A régészek ugyanis már az akkori időkből találtak arra példát, hogy bizony védték a lábukat. Már a Bibliában is olvasható utalás arra, hogy a kor emberei szandált hordtak.

Tudtad, hogy a különböző kultúrákban ez a szabadabb lábbeli szimbolikus jelentéssel bírt? Az egyiptomiak például a hatalom és a rang kifejezéseként viselték.

Ha már a múltra tekintünk vissza és a szandál kerül szóba, akkor történelmi tanulmányaink során lehet, hogy azonnal a római kor emberei jutnak eszünkbe. A római katonák bőrből készült strapabíró szandált viseltek, így menetek a harcba is.

A modern kor vívmányainak és a fejlődésnek köszönhetően ma már gyártósoron készülnek ezek a lábbelik, de számos darab olyan hozzáértő kézműves keze közül kerül ki, amely elkerüli a tucatgyártást. Az így vásárolt darabok értéke sokkal magasabb, hiszen egyedi darabról van szó, amely nem köszön vissza az utcán. Az utóbbi időben pedig egyre növekszik az érdeklődés a fenntartható anyagokból készült szandálok iránt. Az újrahasznosított gumi, organikus pamut és vegán bőr felhasználásából készült szandál nagyobb érdeklődést kelthet a környezettudatos vásárlók között.

A megfelelően kialakított szandálok segíthetnek a láb egészségének megőrzésében, támogatást nyújtva a talpnak és csökkentve a nyomást a lábfej különböző részein. Arról nem is beszélve, hogy milyen jól esik a bezártság után végre azt érezni, hogy levegőhöz jutnak a lábaink.

Ha a szandikra gondolunk, akkor eszünkbe juthat Pintácsi Alexandra is, de gondoltad volna, hogy a világ legnagyobb szandálja a Fülöp-szigeteken készült és 5,5 méter hosszú, valamint 2,25 méter széles volt? Ez a rekord még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült.

Az idei szandáldivatban mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A nőiesebb fazonra vágyók a törpe sarkú, emiatt nagyon kis nőcis darabot vásárolhatnak maguknak. Aki a magasságot vágyja, az otthon érezheti magát egy platformos szandiban. A halász szandál szellős és a rohangáló hétköznapokban rendkívül hálás társ lehet. A lábujjközös szandi pedig vagy nyerő, vagy nem, de ez is divat lesz.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)