Jump to content

Ha elkapna az éhség, de nem szeretnéd

2021. 06. 10. 19:00

A táplálkozás napi tevékenységünk, amellyel pótoljuk a test energiáját, vitaminokkal, ásványi anyagokkal töltjük fel. Azonban az evéseink egy része egyáltalán nem erről szól.

Étkezéssel vezethetjük le a bennünk lévő feszültséget. Eszünk, ha ünneplünk, eszünk mondhatni hobbiból is, azaz akkor is, ha egyáltalán nem vagyunk éhesek.

Sokaknak okoz nehézséget, hogy kontrolálják az étvágyukat. A túlevés alkalmanként is megterheli a szervezetet, de ha ez gyakorta előfordul, az árt az egészségnek és egyértelműen kúsznak fel a kilók. Ez merőben ellenkezik azzal, ha elégedetlenek vagyunk az alakunkkal, a súlyunkkal. A fogyáshoz mindenképp az szükséges, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit ezt megelőzően tettünk. A nagy elhatározás mellett is jelentkezhet a sóvárgás és a kínzó éhség érzete.

A szervezetünket hormonok irányítják. Van egy, amelyik az éhségért felelős. Ha diétába, fogyókúrába kezdünk, vagy csak kihagyunk egy étkezést, ez a hormon megkezdi munkáját és jeleket küld az agynak, hogy jelezze, éhes a szervezetünk. Nehéz így létezni, azonban segíthetünk azon, hogy a sóvárgás ne csábítson evésre, esetleg falásra:

Rendszeres étkezés: amely természetesen egészséges alapanyagokat jelent és azt akár 3-4 óránként is érdemes fogyasztani. Azaz többször, kis adagokban és tápláló, egészséges ételek fogyasztása az ideális.

Rostban és fehérjében gazdag: ahhoz, hogy a hormonszint azon a szinten álljon, hogy ne csábítson nassolásra, túlevésre, érdemes fehérjében és rostokban gazdag étrendet beiktatni.

Cukros, édesítős ételek kerülése: a fogyókúrához egyáltalán nem illeszkedik a magas szénhidráttartalom, így azt alapjában véve mellőzni érdemes. Éppen ezért az a legjobb, ha ezek nagyját vagy akár teljesen kiiktatjuk az étrendből.

Mentesítés: a háztartásból időszerű eltávolítani minden olyan élelmiszert, amely a sóvárgásért felelős lehet. Ha nincs, akkor az nem tud kísértésbe hozni.

Stresszmentes: a stresszt nem lehet teljes mértékből száműzni életünkből, de azért tehetünk, hogy minél hatékonyabban fel tudjuk azt dolgozni, helyén tudjuk kezelni. A stressz ugyanis evésre csábíthat. Álljunk ellen annak úgy, hogy nem aggódunk feleslegesen.

Alvás: nemcsak a fáradságot kezeli a pihentető alvás, de a túlevés és a sóvárgás elkerülésében is hatékony. A tartós fáradtsággal ugyanis hormonok indulnak útjukra, amelyek éhségérzetet keltenek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)