Jump to content

Fogyni okosan kell

2020. 07. 30. 19:00

Életünkben sok mindent tekinthetünk fontosnak, de addig nem foglalkozunk az egészségünk megtartásával, amíg abban valamilyen negatív változás nem következik be.

Fiatalként felelőtlenül bánhatunk testünkkel. Nem törődünk azzal, hogy mi lenne, ha… Van, akinek sérülésekkel ugyan, de sikerül átvészelni ezt az időszakot és később már sokkal óvatosabban bánnak testükkel, egészségükkel. Mások azonban állandóan kísértik a sorsot.

Nem is kell vakmerően élni ahhoz, hogy változás történjen egészségünkben. A nem megfelelő életmód, az egészségtelen táplálkozás, a káros szokások és a kevés mozgás eredményezi a korunkra olyan jellemző elhízást. A zsírpárnák nem pillanatok alatt alakulnak ki rajtunk, és az eltüntetésük sem megy egyik napról a másikra.

Amint szembesülünk a mérleg és a tükör által mutatottakkal, de az nemtetszést vált ki belőlünk, úgy diétába, fogyókúrába kezdünk és talán a mozgásra is rávesszük magunkat. A súlycsökkentés függ attól, hogy mennyi a bevitt és az elégetett kalória, azonban ennek kínos figyelembevétele mellett sem mindig érjük el azt, amit szeretnénk.

Van, amire nem figyelünk eléggé

Rágás

Ebből pedig több is lehet. Az egyik, hogy nem elég megválogatni az egészséges, a fogyást segítő élelmiszereket, de arra is ügyelni kell, hogy már a rágással segítsük az emésztésünket. A fogaink arra vannak kitalálva, hogy az ételt felaprítsák, megőröljék. A termelődő nyál már a szájüregben megkezdi az étel lebontását, emellett pedig az alapos rágással hozzásegítjük szervezetünket ahhoz, hogy hatékonyabban érzékelje a telítettséget.

Tudatosság

A fejben dől el elv a fogyásban is megmutatkozhat. Az idegesség kihozhatja belőlünk azt, hogy nem eszünk, vagy éppenséggel azt, hogy stresszevésbe kezdünk. Természetesen egyik sem jó, ezért a fogyás érdekében tudatosságra kell koncentrálni.

Zsírok

Vannak jó és rossz zsírok, amelyeket fogyaszthatunk, és a szervezetünkben is található ebből. A rossz zsír sem rossz, csak akkor, ha túl sok található bizonyos testtájakon. A szervezetünkben is megkülönböztetünk fehér és barna zsírt. Ez utóbbi az, amely közvetlenül égeti az ételt és hőt, valamint energiát is termel. Ez a testünk jó zsírja. A fehér zsír is átalakítható barnává mozgással, így válik hatékonyabbá a fogyás.

Vitamin

Nem kérdés, hogy testünk megérzi, ha vitaminokból hiány lép fel, vagy ha túl sokat vittünk be. A D-vitamin fontossága vitathatatlan, de az még a fogyásból is kiveheti a részét. Ha abból nagyobb mennyiségben viszünk be a szervezetünkbe, akkor kevésbé érezzük magunkat éhesnek, mert egy olyan hormon termelődik, amely hatással van arra a jóllakottság érzésére.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)