Jump to content

Visszaköszönt a régmúlt dauer formájában

2018. 04. 04. 19:00

Ha a te hajadat soha nem tetted ki dauerolásnak, az édesanyád és az ő korosztálya minden bizonnyal élt a göndörítés ennek erőszakos módjával. Az egyenes szálú hajúak mindig hullámos loknikról álmodoztak, ennek elérése érdekében lépéseket is tettek.

Most sincs ez másképp. Valamiféle törvényszerűség van abban, hogy a göndör hajúak sok időt szánnak arra, hogy tincseiket kiegyenesítsék különböző praktikákkal, mint mondjuk a hajvasalóval és ugyanígy törekednek az egyenes hajúak a göndörítésre. A hajcsavarók, a hajsütővas mellett régebben általános eljárás volt a dauer. Amíg a hajcsavaró és a hajsütő csak ideiglenes megoldást jelentett, a tartós megoldást a dauer tette lehetővé. Mert a nők számára mindig is fontos volt a megjelenés, és mindig is érvényben volt, hogy másra vágytak, mint ami megadatott. Talán még emlékszel is a dauervíz illatára, a sütővassal történő haj besütésére, valamint az indokolatlanul göndör tincsekre azok esetében is, akiknek hajában nem volt hullám.

 

Dauer, ami eltűnt…

Az egyenes hajból szép loknikat formázni ma már könnyebb és kíméletesebb. Gondolhatnánk azt is, hogy a dauer korszaka teljesen leáldozott, hiszen ma már annyi lehetőség adott arra, hogy mást használjunk. Hiába van más módszer a göndör fürtök kivitelezésére, azonban így is 2-3 naponta használni kell a csavarókat, hajsütővasat is, ha azt szeretnénk, hogy a fürtök megmaradjanak. A hullám nem tartós. Ezért is tért vissza a dauer használata. Mi is az a dauer?

A természeténél fogva egyenes hajat lehet némileg alakítani, de ha csak hajsütővasat, csavarót alkalmazunk, akkor a szálak hamarosan kirúgják magukat eredeti formájukra. A nem eredendően göndör haj napok alatt kiegyenesedik akkor is, ha mindenféle kenceficét alkalmazunk. Ezzel szemben a dauer azt jelenti, hogy olyan kémiai anyagot használnak a fodrászok, amely a hajszálakban lévő keratint megpuhítja, majd oxidáló szerrel a kívánt formát rögzítik. Ahogy olvasható is, semmiféle természetesség nincs ebben, hiszen kémia anyagokkal teszik mássá a haj szerkezetét. Márpedig ez roncsolja a hajszálakat. A hajsütővas hője is megsértheti a hajszálakat, azonban hajvédő spray-vel lehet az ellen védekezni. A dauer esetében ilyen lehetőség nincs. Arra sincs garancia, hogy a fodrász eltalálja a göndörség mértékét. Elképzelhető, hogy túl apró, túl kicsi lesz a hullám, és egyáltalán nem azt kapjuk, amire vágytunk. Ha pedig kész a dauerolt frizura, de nem tetszik, azt egy mosással nem eredeti állapotába visszahozni.

 

…majd visszatért

Tény, hogy a dauer adja a legtartósabb hullámokat, de ismert az a hatása is, hogy vegyszerrel dolgoznak ennek elérése érdekében, amely károsítja a hajszálak szerkezetét. Általa szöszössé, szárazzá válhatnak a hajvégek. No, de aki naponta, kétnaponta megküzd azzal, hogy hullámossá varázsolja frizuráját, az már nagyon unhatja az állandó fonást, sütővas használatát, hajcsavarókat. Sokak vágya hogy a vágyott göndörséget elérjék, de úgy, hogy ne kelljen sokat foglakozni azokkal. Emiatt tért vissza újból a dauer, már külföldi sztárok is alkalmazzák a régi-új módszert. Hiába fejlődött már sokat ez az eljárás, a kémiai anyagok is modernebbek, némileg kíméletesebbek, ám még mindig sok a negatív következménye. A lenőtt dauer csúnya látványt mutat. Szárazzá, fénytelenné teszi a hajat. Maradsz inkább a hajcsavaróknál és a sütővasnál?

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, giphy.com/képek)