Jump to content

Négy dolog, ami miatt soha nem éred el nyári álomalakod

2017. 04. 04. 17:05

A nyári test tavasszal készül, úgyhogy még bőven van idő szálkásítani, és lefaragni a felesleges kilókból. Viszont van néhány dolog, amit nem árt észben tartani, ha észbontó fürdőruhaalakot villantanál a strandon.

A nyári álomalakot sokféle úton meg lehet közelíteni, ám mindközül a leghatékonyabb a teljes életmódváltás, vagy legalább egy rendszeresebb étrend, és sportnapok felállítása. A különböző időszakos diétákkal szintén érhetünk el eredményt, viszont nem tartósat, ha pedig a jo-jo effektus beindul, inkább szögre akasztjuk az álomalakért folytatott harcot. Mit ne csinálj, ha bomba formába akarsz kerülni, mire jön a bikini szezon?

Pihenés, mindenekfelett

Az edzés nem akkor hatékony,ha hét napból nyolcat edzel, sőt. Ezzel pont az ellenkezőjét lehet elérni, ugyanis az izmoknak nincs ideje regenerálódni, épülni a szervezetnek pedig visszatölteni az energiaraktárát.

Legyen szó bármilyen mozgásformáról, intenzívről vagy kevéssé intenzívről, heti három pihenőnapot be kell iktatni, vagy pedig számolni kell az állandó izomfájdalmakkal, mikro-szakadásokkal, rándulásokkal, amelyek hónapok múltával nagyobb sérüléseket is okozhatnak.

Fáradtság- flow?

Teljesen nyilvánvaló, hogy az az edzés, amelyet kialvatlanul és fáradtan végzünk, nem okoz örömet, és nem is fejlődünk a hatására. Sokkal inkább le akarjuk tudni, hogy meglegyen a napi adag, de már nem merülünk el úgy benne, mint az elején.

Hiába az a célkitűzés, hogy heti három alkalommal alaposan megmozgassuk magunkat, ha a szerveztünk épp olyan fázisát éli, amikor több pihenésre van szüksége, akkor vegyük figyelembe jelzéseit. Ellenkező esetben a szervezet úgyis benyújtja a számlát, aminek a kifizetése pihenésre fog kényszeríteni.

Túl szigorú diéta

Az álomalak nem csak a diétán múlik. Persze az is fontos összetevője, de akárcsak a túlmozgásnál a túldiétázásnál is hasonló a helyzet: nincs eredménye. A szigorú diétát rövid ideig bírja a szervezet, ami ugyan hirtelen látványos eredményeket hoz, viszont egy idő után megelégszi.

A test nem teketóriázik, ha a kiválasztott diéta felborítja az egyensúlyát, jelezni fog, vagy betegséggel vagy gyors visszahízással. Ilyenkor érdemes megfontolni, hogy koplalás és tápanyagmegvonás helyett mást együnk, minőségibb tápanyagban gazdagabb ételeket, és mellette többet mozogjunk.

Nem minden a látszat

Sajnos a fizikai megjelenésünk és az egészség közé egyenlőségjelet teszünk. Tehát az a képzet él a fejekben, hogy aki izmos, az egészséges is. Ez egészen addig igaz, mint a diéta-edzés-regeneráció- pihenés egyensúlya megvan. Akkor azonban már nincs, amikor a túledzés hatására, depresszióssá válunk. A legkonkrétabb példa, amikor az élsportoló focista szívinfarktust kap a pályán. Ha az életmódod nem hozza magával a rugalmasságot, és az örömet az életedbe, akkor pont az ellenkezőjét éred el vele.

Ha már a célegyenesben vagy, és izmaid szépen fejlődnek, súlyos az ideális felé halad, ne hajtsd túl magad. Ha egy-két kiló visszakúszik, ne büntesd a tested még keményebb diétával, mert valószínűleg szervezeted jelzése az a plusz kiló.

Az egyetlen dolog, amire a törekednünk kell, az edzés során az: egyensúly. Persze a szervezet minden másodpercben más-más állapotban van, de a nulla, egyensúly közeli állapotra törekszik, aminek elérését mi is támogathatjuk, ha nem toljuk túl a dolgot, és nem akarunk minden áron modell alkatot.

Az álomalak elérhető kényszer, koplalás, és önsanyargatás nélkül is, türelemmel, magunkra figyeléssel, és kitartással. Mert az edzés legfőbb célja az egészség a jó közérzet és a boldogság. Ha ez a három megvan, már vágyni fogod a következő sportnapot. Ellenben ha erőlteted, az egész értelmét veszti, és nem is lesz hatékony.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pixabay.com)