Jump to content

Gyötrő szájpenész

2015. 09. 21. 10:00

A terhesség során is mindig aggódhat egy leendő anyuka, hogy vizsgálati értékei a normál tartományban legyenek. Aztán, amikor megszületik a baba, már minden figyelem rá fókuszál. Vannak tipikus gyermekbetegségek, amelyek a kicsik életének velejárója lehet, ilyen a szájpenész is.

A szájpenész jellegzetes tünete, hogy a csecsemő nyelvén és szájában fehér lepedék telepedett meg. Az állapot ugyan jól kezelhető, ám mégis ijesztő lehet az anyuka számára, hiszen a gyermeknek fájdalmat és érzékenységet okozhat.

Milyen is a szájpenész, miről ismered fel? Ha a nyelven vagy a szájban kialakult foltok olyanok, mintha porcukorral szórták volna le, a nyelven és a szájüregben fehér foltok jelennek meg, gyorsan terjed.
Pici babák esetében étvágycsökkenés tapasztalható, ugyanis ez az állapot fájdalmas, ráadásul, ha kezeletlenül marad, akkor a szájpenész átterjedhet az édesanya mellére, mellbimbójára is. Amennyiben az édesanya mellbimbója is megfertőződött, fontos nőgyógyászt felkeresni, hogy az anya esetében is megkezdődjön a kezelés. Nagyon fájdalmas lehet a fertőzés az anya és a baba számára is, de fogat összeszorítva sem szabad a szoptatás abbahagynia az anyának.

Ha az édesanya természetes úton hozza világra babáját, ám már a szülés előtt hüvelyi candidiasis állt fenn, akkor a csecsemő már a születéskor megfertőződik. A kialakult állapotot bóraxos-glicerines ecseteléssel kell megkezdeni. A szájpenészes csecsemőt érdemes minél többször átpelenkázni, mert ha a fertőzés bekerül a bélrendszerbe, akkor megjelenhet a végbél környékén is. Ha megtörténik, akkor a popsikenőccsel kell kezelni. Amint megerősödik a baba immunrendszere, úgy növi ki a szájpenészre való hajlamosságot.

Az antibiotikumok és szájöblögetők használatával óvatosan kell bánni, ugyanis ezek a készítmények más ártalmatlan baktériumokat is elpusztítanak, amelynek következtében nemhogy javulna az állapot, de a candida gomba túlszaporodhat.

A szájpenész leggyakrabban csecsemőknél jelentkezik, habár viszonylag könnyű kezelni és a kellemetlenséget hamar meg lehet szüntetni. Felnőttek esetében egyes betegségek hajlamosítanak a szájpenész kialakulására. Ilyen például a cukorbetegség, a daganatos betegségek, a HIV. A legyengült immunrendszer, a várandósság, a dohányzás, a stressz, néhány gyógyszer és fogamzásgátló szedése is fogékonyabbá tesz a szájpenészre. Felnőttek esetében is ecsetelő, szopogató tabletta, szájvíz alkalmazható, de a megfelelő szájhigiénia mellett, probiotikumok alkalmazásával és az immunrendszer megerősítésével csökkenteni lehet a rizikófaktorokat.

(Kép forrása: bambino.si)