Jump to content

A germ-free és a normál bélflóra

2015. 07. 22. 13:23

A jóléti társadalomban főszerepet kap a minőségi és mennyiségi ételek fogyasztása. Azonban az emberi táplálék sok olyan molekulával rendelkezik, amelyeket szervezetünk nem képes megemészteni, vagy még tovább fokozva, akár káros ránk nézve. Áldjuk és védjük a bélflóránkat!

Kutatásokkal bizonyították, hogy az enyhe éhezés növeli az élettartamot. Egerekkel és kutyákkal végzett kísérletek során azt figyelték meg, hogy azok az állatok, amelyek a megszokott, maximális táplálékmennyiség csak 70%-át kapták, sokkal tovább éltek, mint amelyek annyi táplálékot vehettek magukhoz, amennyit csak akartak. Amikor pedig mesterségesen lenullázták bélflórájukat, vagyis úgynevezett germ-free állatokká tették azokat, testsúlyuk tartásához dupla annyi táplálékot igényeltek. A steril emésztőrendszerű állatok vérképe teljesen mást mutatott, mint normál bélflórával rendelkező társaiké.

A bélflóra azért fontos, mert a szervezet számára emészthetetlen komponenseket is képes lebontani, valamint rövid szénláncú zsírsavat termel, amely a bélhámsejtek energia- és szénforrása is egyben. Mindemellett ráadásul még olyan vitaminokat is előállít, mint folsav, biotin, K-, és B12-vitamin.

Több egészségügyi betegségek során kiderült, hogy a bélflóra állapota egész mást mutat, mint egészséges embereknél, de arra még nem sikerült rájönni, hogy ez ok vagy okozat. A megfelelő bélflóra az ember számára azt jelenti, hogy a beleink falán élő baktériumok szimbiózisban élnek velünk. Ételeink elfogyasztásával a baktériumok is energiaforráshoz jutnak, és még számunkra hasznos anyagokat is termelnek. Vagyis egyáltalán nem okoznak kárt, feltéve, hogy immunrendszerünk megfelelően dolgozik. Még védelmet is biztosítanak az ellen, hogy más káros fajok megtelepedjenek saját élőhelyükön.

Már kisgyermekkorban elkezdenek működni beleinkben a baktériumok, amelyek mind más és más immunfolyamatokat indítanak be. A gyermekek fejlődéséhez (is) nagyon fontos. Emiatt is nagyon fontos az egészséges táplálkozás, a bélflóra kordában és egyensúlyban tartása.

 

Fotó: flickr.com