Jump to content

Színes bögréből jobban ízlik a kávé

2016. 12. 17. 13:05

A meglepő összefüggésről a Bio Med tudományos szaklap publikált először. De vajon miért számít, ha fehér vagy piros a csészénk? 

A kutatás, amely a múlt évbenlátott napvilágot, azt állítja, hogy a kávé ízét nagyban befolyásolja aziIs, hogy milyen színű bögréből fogyasszuk azt.

Az ok, ami a szín-íz egymásra hatás mögött áll, teljes mértékben pszichológiai eredetű. Egyszerűen az agy bizonyos színekhez egy adott ízt rendel, amit a kutatás során is bebizonyítottak. 

Az ausztrál kutatók a vizsgálódás során a szivárvány összes színének árnyalatában pompázó bögréket tettek az önkéntesek elé, csurdultig tölve itallal.  Azok a tesztalanyok, aki piros bögréből fogyasztották el a frissítő nedűt, eper ízt véltek felfedezni abban, míg azok, akiknek ugyan azt az italt fehér csészealátéttel tálalták 10%-kal édesebbnek érezte üdítőjét, mint valójában.

Ugyanezt a kísérletet ételekkel is elvégezték, amiből kiderült, hogy a fekete tányéron tálalt ételek kevésbé mutatkoznak édesnek és ízletesnek, mint amilyenek akkor minősítették, ha fehéren kapta őket a vendég.

Ap Dijksterhuis pszichológus úgy nyilatkozott a témával kapcsolatban, hogy az adott színhez társított stiláris intenzitása (pl. fekete- erős) játszik közre az ízérzékeléskor. Emellé még a társított asszociációk (fehér szín a cukorra is emlékeztet) is hozzáadhatók. Ezzel a két dologgal, tehát az adott szín képzettársításával és a mi szótárunkban az adott szó kifejező-erősségének hierarchiájától is függ az ízérzékelésünk.

Tehát, nem kell csüggedni, ha nem vagy a konyha ásza, csak tálalj színesen!

 

 

(Forrás: hazesotthon.hu | marmalde.hu | Kép: pixabay.com)