Jump to content

Meleg napok, hűsítő ételek

2016. 07. 02. 19:00

Érezted már úgy, hogy annyira meleg volt, hogy nem kívántál semmi ételt? Éhes voltál, de nagy készítésbe nem volt kedved belemélyedni? Könnyed, hűsítő és hamar elkészíthető ételre vágyunk egy tikkasztó, nyári munkanap után. Adjunk ötletet?

A tikkasztó hőségben inkább csak iszunk és iszunk, de természetesen a szervezet jelzi, hogy a folyadékon kívül másra is igény van. Ennénk is, de nehéz ételek ilyenkor nem igazán jönnek szóba legtöbbünknél. A meleg még több erőt kivesz belőlünk, így a munka befejeztével nem sokan szeretnek a gáztűzhely előtt állni. Legalábbis csak annyit, amennyit nagyon muszáj.

Aki már megteheti, és a nyaralását tölti, strandon, nyaralóhelyen hűsíti magát. Egy lángos, egy hot dog, egy hamburger, fagyival, jégkrémmel és üdítővel kísérve éppen elég megterhelő a gyomor számára, ezért vacsorára már elég valami könnyedebb.

A hölgyek kedvence a saláta, de nyári hőségben bárki szívesebben fogyaszt a hűtőből elővett ételt. Készíts egy könnyű salátát, amelyet akár gyümölcsökből is összeállíthatsz. Ettől a férfiak persze nem mennek a falnak, az biztos, ezért egy gyors virslis tekerccsel lepd meg a férfi családtagjaidat. Méghozzá szükséged lesz egy csomag leveles tésztára, öt pár virslire, egy tojássárgájára, és tíz dekagramm sajtra. A leveles tésztát ki kell nyújtani, négyzetekre vágni. A virsliről szedd le a héját és csavard bele a tésztába, majd a tojássárgájával megkent tésztára rászórod a sajtot. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszed és 180 fokon néhány perc alatt megsütöd. Ha van mellé egy pohár sör, akkor jó érzéssel fog otthonában jól lakottan hátradőlni és pihenni a párod.

Klasszikus nyári ételünk a lecsó, amelyet szokástól és kísérletező kedvünktől függően variálhatunk. Elkészíthetjük rizzsel, aki még egészségesebben akarja tálalni ételét, az barnarizzsel készítse el. Elkészítheted tojásosan, a paprika és paradicsom mellé tehetsz cukkínit vagy padlizsánt is.

Nyáron hódítanak a hideg gyümölcslevesek. A szokásos módon elkészített levest, miután kihűlt, csak be kell tenni a hűtőbe és később igazi hűsítő, laktató, egészséges vacsit kapunk.

A zöldséges egytálételek is könnyűek, nemcsak elkészíteni, hanem a gyomornak is. Lehet sovány hússal variálni. Sokan estére már nem szeretik terhelni a gyomrukat és még inkább igaz ez a forró nyári napokra. A nyers zöldséget csak bele kell joghurtba vagy kefirbe mártani, de ha az úgy túl általános, akkor készíthetünk gyors a kefirből fűszerek használatával mártogatóst.

A gyümölcsök nagyon laktatnak, és kímélik a gyomrot. Ha azonban nem kívánod magában, nyersen fogyasztani, akkor készíts turmixot belőlük. Bátran lehet kombinálni a gyümölcsöket akár zöldséggel is, jégkockával, citrommal tálalható.

(Forrás: food.com, justcookit.blogspot.com/képek)