Jump to content

„Bodzavirából hullik a sárgavirágpor…”

2014. 05. 17. 10:03

Virágba borult minden bodzabokor. Nincs sok időnk, ha felhasználásán törjük fejünket. Keressünk néhány tisztább levegőjű környéken fellelhető bokrot, álljunk bele az italkészítésbe.

Az illatos bodzabokor országszerte megtalálható, erdőszélen, kis akácosban, útszélen, kitaposott kiránduló útszakaszok mentén, bozótosban, árokparton. Könnyen alkalmazkodik a környezetéhez, akár terebélyes méretű cserjévé, netán fa méretűvé is nőhet. A bodza nem dől ki holmi városi levegőtől sem, ám óva intenék mindenkit, hogy a nagyvárosi forgalom, vagy az autóút melletti példányok virágait szedje, senki nem kíván szennyezőanyagokkal megspékelt alapanyagot használni.

A bodza sokoldalú, felhasználható virága, bogyótermése, levele, de még szára is. Sárgásfehér tányérvirága tenyérnyi, május-június során gyűjthető, mindig válasszunk száraz időt, s közvetlenül a virágzat alatt szakítsuk le. Aki pedig a bodzabogyókat kívánja felhasználni, várjon nyár végéig, augusztus-szeptember a gyűjtési ideje. Talán a leggyakoribb felhasználása az italkészítés, vérmérsékletünk alapján készülhet belőle szörp vagy pálinka is. Ez utóbbi készítése, ha csak a begyűjtésre gondolunk, meglehetősen macerás, tekintettel az aprócska bogyókra. Ugyanakkor, aki egyszer is megkóstolta, rajongójává válik. Készülhet belőle lekvár is.

A bodza leveleit is felhasználhatjuk, a virágzás alatt gyűjtött levelek kiterítve száríthatók, tea készülhet belőle, ami kiváló reumás bántalmak ellen, lázcsillapító, vizelethajtó hatása is van. Tea készülhet a virágból is, ajánljuk megfázásra, izzasztószerként, immunrendszer erősítőként.

A szára is hasznosulhat, talán nem is gondolnánk, hogy furulya is készíthető belőle, s egykor a vastagabb részek kapa- vagy ásónyélként hasznosultak.

Bodzaital:

Azoknak ajánljuk, akik kedvelik a friss ízű, üde italokat.

6-8 bodzavirág

2 l víz

1 db citrom leve

1 db citrom felkarikázva

6-8 evőkanál cukor

Helyezzük egy nagy tálba a bodzavirágokat, citromkarikákat, majd öntsük rá a felforralt vizet. Adjuk hozzá a cukrot, kicsit kavarjuk meg, s hagyjuk állni egy éjszakát. Másnap leszűrve töltsük zárható üvegbe. Helyezzük a hűtőbe. Nagyon kellemes ital. Ízlés szerint változtathatjuk a cukor és a citrom mennyiségét.

Magam nagy rajongója vagyok, egész évben. Aki hasonlóképp nemcsak nyáron szeretne inni bodzát, készítsen szörpöt.

Bodzaszörp:

25-30 bodzavirág

5 db citrom

3 kg + 0,5 kg

kristálycukor

6 l víz

1 kávéskanál nátrium benzoát

10 dkg citromsav

Tegyünk fel 5 l vizet 3 kg cukorral egy nagy fazékban forrni. Míg ez készül, összeállítjuk a másik szirupos részt, 0,5 kg cukrot karamellizálunk, majd fokozatosan hozzáöntünk 1 l vizet kevergetés mellett, tulajdonképpen felolvasztjuk benne a karamellizált cukrot, majd összeforraljuk. A kétféle összeforralt cukros szirupot vegyítjük, kicsit még az együttesre is ráforralunk. Tegyük félre kihűlni. Amikor már hideg, tegyük bele a leszűrt citromlevelet, a tartósítószereket és természetesen a fő alkotórészt a virágfejeket. Kavarjuk össze időnként, majd 3-4 nap elteltével szűrjük ecetes vízzel átöblített üvegbe és zárjuk.

Friss italra vágyóknak szinte kötelező!

(fotó: barnaesfiai.hu)