Az illatos bodzabokor országszerte megtalálható, erdőszélen, kis akácosban, útszélen, kitaposott kiránduló útszakaszok mentén, bozótosban, árokparton. Könnyen alkalmazkodik a környezetéhez, akár terebélyes méretű cserjévé, netán fa méretűvé is nőhet. A bodza nem dől ki holmi városi levegőtől sem, ám óva intenék mindenkit, hogy a nagyvárosi forgalom, vagy az autóút melletti példányok virágait szedje, senki nem kíván szennyezőanyagokkal megspékelt alapanyagot használni.
A bodza sokoldalú, felhasználható virága, bogyótermése, levele, de még szára is. Sárgásfehér tányérvirága tenyérnyi, május-június során gyűjthető, mindig válasszunk száraz időt, s közvetlenül a virágzat alatt szakítsuk le. Aki pedig a bodzabogyókat kívánja felhasználni, várjon nyár végéig, augusztus-szeptember a gyűjtési ideje. Talán a leggyakoribb felhasználása az italkészítés, vérmérsékletünk alapján készülhet belőle szörp vagy pálinka is. Ez utóbbi készítése, ha csak a begyűjtésre gondolunk, meglehetősen macerás, tekintettel az aprócska bogyókra. Ugyanakkor, aki egyszer is megkóstolta, rajongójává válik. Készülhet belőle lekvár is.
A bodza leveleit is felhasználhatjuk, a virágzás alatt gyűjtött levelek kiterítve száríthatók, tea készülhet belőle, ami kiváló reumás bántalmak ellen, lázcsillapító, vizelethajtó hatása is van. Tea készülhet a virágból is, ajánljuk megfázásra, izzasztószerként, immunrendszer erősítőként.
A szára is hasznosulhat, talán nem is gondolnánk, hogy furulya is készíthető belőle, s egykor a vastagabb részek kapa- vagy ásónyélként hasznosultak.
Bodzaital:
Azoknak ajánljuk, akik kedvelik a friss ízű, üde italokat.
6-8 bodzavirág
2 l víz
1 db citrom leve
1 db citrom felkarikázva
6-8 evőkanál cukor
Helyezzük egy nagy tálba a bodzavirágokat, citromkarikákat, majd öntsük rá a felforralt vizet. Adjuk hozzá a cukrot, kicsit kavarjuk meg, s hagyjuk állni egy éjszakát. Másnap leszűrve töltsük zárható üvegbe. Helyezzük a hűtőbe. Nagyon kellemes ital. Ízlés szerint változtathatjuk a cukor és a citrom mennyiségét.
Magam nagy rajongója vagyok, egész évben. Aki hasonlóképp nemcsak nyáron szeretne inni bodzát, készítsen szörpöt.
Bodzaszörp:
25-30 bodzavirág
5 db citrom
3 kg + 0,5 kg
kristálycukor
6 l víz
1 kávéskanál nátrium benzoát
10 dkg citromsav
Tegyünk fel 5 l vizet 3 kg cukorral egy nagy fazékban forrni. Míg ez készül, összeállítjuk a másik szirupos részt, 0,5 kg cukrot karamellizálunk, majd fokozatosan hozzáöntünk 1 l vizet kevergetés mellett, tulajdonképpen felolvasztjuk benne a karamellizált cukrot, majd összeforraljuk. A kétféle összeforralt cukros szirupot vegyítjük, kicsit még az együttesre is ráforralunk. Tegyük félre kihűlni. Amikor már hideg, tegyük bele a leszűrt citromlevelet, a tartósítószereket és természetesen a fő alkotórészt a virágfejeket. Kavarjuk össze időnként, majd 3-4 nap elteltével szűrjük ecetes vízzel átöblített üvegbe és zárjuk.
Friss italra vágyóknak szinte kötelező!
(fotó: barnaesfiai.hu)