Jump to content

Milyen a jó borospohár?

2014. 11. 10. 21:41

A Márton napi újbor mellé szép borospohár dukál. De milyen is a megfelelő nedűtartó? Számít-e egyáltalán, hogy vaskos falú kerámiából vagy éppen kristály csodából kortyolgatunk? Ragaszkodunk-e a talpas pohárhoz vagy beérjük nélküle is?

Mindezek a kérdések sok szempontot vetnek fel. Vitathatatlan, hogy a legelterjedtebb az átlátszó, talpas üvegpohár. Nézzük sorban a figyelmet igénylő tulajdonságokat, amelyek alapvetően kényelmünket szolgálják és minden erejükkel arra törekszenek, hogy érzékszerveinkre hassanak.

  • Átlátszó: gondoljunk csak bele, a bornak, ennek a csodálatos italnak nemcsak illata, aromája, jól elkülöníthető íze és lelke van, hanem színe is. Hogyan festene egy színes pohárban?
  • Talpas: igen, a talp sem elhanyagolható, hiába próbálkoznak egyre több helyen meggyőzni arról, hogy nélküle is van élet, ne hagyjuk magunkat. Nem szörpöt, hanem nemes italt szeretnénk inni. Márpedig egy remekműnek kijár az alkalomhoz illő öltözet, a szép mozdulat, ahogy felemeljük, nézegetjük, megpörgetjük, mielőtt fogyasztanánk. A jártas borfogyasztó tudja, hogy a pohár szára az illendő és elsődleges érintkezési kapocs köztünk és a pohár között.
  • Magas: kb. 20-25 cm, ám sokkal fontosabb, hogy a pohár alakja arányos legyen. Nagy botrány kerekedne abból, ha a szépen megterített asztalra, a fehér terítőre azért folyna ki a nemes ital, mert valamiféle trendi forma és egy túl hosszú szár által könnyen billenő megoldást választunk.
  • Jó a szája és szép teltkarcsú: mindig legyen öblös és a szája kisebb átmérőjű, mint a pohár hasa. Mert az italnak csodálatos illata is van, ami egy megfelelő pohárkialakítással nem illan el azon nyomban, az italfogyasztást megelőzően érezhetjük. Azonban, hogy mekkora a pohár teste, arra nincs szabály, ízlés dolga. Amire figyelnünk illik, hogy a legszélesebb, legöblösebb magasságig lehet tölteni a bort. Ez a mennyiség éppen alkalmas arra, hogy nézegessük, vizsgáljuk, mozgassuk, figyelve közben az ital tulajdonságait.
  • Vékonyfalú: mert így esztétikus és elegáns a pohár, nem utolsó sorban praktikus is, a borfogyasztás ideális hőmérsékletet igényel, amit nem befolyásolhat a pohár falának hőmérséklete kedvezőtlen irányba.
  • Tudja magáról, hogy kinek áll jól: ami azt jelenti, hogy ugyanazt a poharat nem használjuk fehér- és vörösbor fogyasztása esetén, előbbi alacsonyabb, nyúlánkabb fejjel, utóbbi magasabb és zömökebb alakkal rendelkezik. A megszállottak pedig még nagyobb figyelemmel veszik magukat körül a különböző pohárfajtákkal, ugyanis nem restek az eltérő borfajtákhoz további formájú és alakú poharakat használni.

Akár új bort fogyasztunk, akár régit, ne kerülje el figyelmünket a megfelelő pohár, ennyit tegyünk meg a nemes érzés érdekében.

(fotó: amazon.com)