Jump to content

Krumpli háromszor

2015. 04. 20. 23:50

Gyorsan, könnyen elkészíthető ételeket ajánlunk azoknak, akik hozzánk hasonlóan nem vetik meg a burgonyát. Lehet önálló fogás vagy húsétel mellé köret. Néhány további hozzávaló szükséges csupán, s nagyon változatos ételeket készíthetünk. Akár már ma.

Pikáns burgonyasaláta

Különösen az újburgonya beköszöntésével ajánljuk ezt a nagyon finom salátát. 4 személyre kb. ¾ kg burgonyát mossunk meg, újburgonya esetén kefével távolítsuk el a héját és sós vízben főzzük meg, majd a héjától megtisztítva, amint kihűlt, vágjuk a kisebbeket kettő, a nagyobbakat négyfelé. Vágjunk fel továbbá 2 szál újhagymát, 1 csomag petrezselymet és egy csomag piros retket, majd adjuk hozzá a krumplihoz. Sózás után öntsük nyakon az öntettel, amelybe kerüljön 1 pohár joghurt, 2-2 evőkanál borecet és majonéz, 1 gerezd zúzott fokhagyma. Hintsük meg frissen őrölt feketeborssal. S amennyiben további ízkavalkádot szeretnénk, pirítsunk meg serpenyőben 3 evőkanál szezámmagot, amint kihűlt keverjük a kész salátához.

Kecskesajtos burgonyakrokett

Tisztítsunk meg személyenként 15-20 dkg burgonyát, vágjuk négy felé és tegyük fel enyhén sós vízben főni. Amikor megfőtt, öntsük le a vizet,egy kisadagnyit tegyünk félre a vízből. Krumplinyomóval törtjük át még melegen a fő hozzávalót, fedjük le. Készítsünk elő kecskesajtot, amit vágjunk kockára vagy csíkra, valamint egy kis tálba borítsuk ki a szeletelt mandulát. Rakjunk 1 evőkanál – lehetőleg házi – vajat az összetört burgonyához, ízlés szerinti mennyiségben kerüljön hozzá só és bors, valamint 2 db tojás sárgája. Az egészet keverjük össze, jól formálható állagúra, ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet a félretett adagból. Nedves kézzel készítsünk hasonló méretű gömböket vagy rudakat, helyezzük a közepébe az előkészített sajtdarabokat, majd forgassuk meg a mandulában. Forró olajban süssük aranybarnára. Kellemes eledel, jól passzol hozzá a chiliszósz.

Burgonya fészek

Reszeljünk le személyenként 3 közepes burgonyát, sózzuk meg és csepegtessünk rá citromlevet. Olajozzuk ki a muffintepsi mélyedéseit, majd kézzel alakítsunk ki a reszelt burgonyával fészkeket. Süssük kb. 15 percig 180°C-on. Tegyük a munkapultra a tepsit és helyezzük a tölteléket a fészkekbe. Lehet tojás magában, felvert tojásba kevert sajt vagy bacon kocka, fokhagymástejföllel elkevert spenót, tejszínes, snidlinges gomba, és a sort folytathatjuk. Legyünk kreatívak, nézzünk körül a hűtőben, kamrában. Helyezzük vissza a tepsit a sütőbe, süssük további 5-7 percet. Tehetünk tetejére reszelt sajtot. Illik hozzá friss saláta.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: lecker.de, foodfee.com)