Jump to content

A kenyér tisztelete

2015. 08. 20. 13:59

Kenyérszerető nép vagyunk, próbálkozhatunk diétákkal és reformtáplálkozással nem sikerül elhagynunk az alapeledelt, de talán nem is kell. Ne mindegy, hogyan kerül az asztalunkra, ami a mai tálalási trendek és odafigyelés mellett nem okozhat nehézséget.

A pékáruk széles köre lehetővé teszi, hogy étkezéseinket többféle finomság kísérje. Nincs is annál szebb látvány, amikor az eltérő formájú és felületű kenyerek, kifli és zsemle adagok vegyesen egymás mellé kerülnek, magunk között szólva egyszerű szép elhelyezéssel már önmagukban is szemet gyönyörködtetőek. Ezt az idilli állapotot fokozza a tál, kosár, amelybe helyezzük az ételt. Természetesen a szkeptikusok gondolhatják, hogy teljesen felesleges nagy felhajtással élni holmi néhány kenyérszelet tálra helyezésével kapcsolatban, hiszen bőven elegendő egy tányérra rakni, szalvétával. Mi mégis azt reméljük, hogy a kenyér ennél többet ér és érdemel.

Praktikusnak véljük a kosarat, amely legyen könnyű és ne legyen nagyobb, mint egy mélytányér, így kényelmesen felhelyezhető az adott esetben jól megrakott étkezőasztalra. Jó megoldás a dróthálós kosár, amely a belehelyezett drapériával vagy szalvétával jól igazodik az aktuális étkezéshez, annak tematikájához, esetleg ünnepi terítéshez. A pékáru szépen érvényesül, semleges hátteret biztosít a drótkosár. Közkedvelt a fonott kosár, ami szintén neutrális küllemével, könnyű súlyával és szellőzőképességével tökéletesen megfelel a feladatnak. E kosarak előnye, hogy könnyen kiborítható belőle a morzsa, idővel természetesen elhasználódik, érdemes lecserélni.

Nagyon jól mutat a textil kosár, amely az anyag színével, mintájával markáns dekor eleme az asztalnak, passzol az ünnepi hangulathoz, grillezéshez vagy a hétköznapokhoz egyaránt. Hátránya, hogy szennyeződés esetén a mosás után nem biztos, hogy eredeti formáját visszakapja.

Miért ne használhatnánk papírtasakot, különösen jól jön a pofonegyszerű megoldás kerti bulikon, grillezés mellé, rusztikus hangulatú szabadtéri mulatságon, esküvőn. Tematizálhatjuk, saját készítésű felirattal láthatjuk el az eseményhez igazodva.

Népszerű az anyaghasználatra a bádog és a kerámia, ami nem kifejezetten nevezhető jól szellőző tárolóeszköznek, ám a vintage, bohókás hangulatú terítéktől az elegáns megoldásokig, bátran alkalmazható a kenyér, pékáru tálalására.

(fotó: 30min.jp, mylittlebox2.tumblr.com, picnicskitchen.com, gingar.de, peppermintmag.com, sassandveracity.com)