Jump to content

Varázsolj pékség hangulatot otthonodba

2015. 10. 14. 16:00

Gyerekkorunk kedvenc péksüteménye között biztosan szerepelt és ma is szerepelhet a görbe kifli. A pékségek, kis üzletek helyiségét reggelente megtöltik a friss pékáruk illata. A sós, vagy sótlan, korpás, magvas kiflik mellett vannak már töltött, édes változatok is.

Nem kell azonban a boltig sem elsétálni, otthon is elkészíthetjük saját kiflinket. Micsoda élmény, ha a pékségben terjedő illatot saját lakásunkba is be tudjuk vinni. Ha házi jellegű kiflit szeretnél készíteni, akkor szükséged lesz 1,5 dl tejre, 20 dkg lisztre, fél csomag élesztőre, 1 mokkáskanálnyi cukorra és természetesen sóra. Hagyományosan fel kell futtatni a cukros tejben az élesztőt, majd fokozatosan adagold hozzá a lisztet, alaposan keverd össze. Add hozzá a sót is, majd kevéske langyos vízzel is gyúrd át. Hagyd a tésztát pihenni úgy, hogy lefeded a tálat konyharuhával. 20 perc alatt a tészta megkel. Ez idő alatt előkészítheted a gyúródeszkát, amelyet belisztezel. A megkelt tésztát a lisztezett deszkán is alaposan átgyúrhatod, és alakítsd cipóvá. Ha ez megtörtént, akkor újból pihenteted 10 percen keresztül a cipót. Nyújtsd négyzet alakúra a tésztát, majd átlósan negyedeld fel azt, és az így kapott háromszög alakú tésztákat úgy görgesd fel, hogy a szélesebb részétől kezded. Kész is vannak a kiflik, már csak kend le a tetejükett pici tejjel, és ki kell sütni. Szórhatsz a tetejére sót, köménymagot, sajtot, magvakat is. Használj sütőpapírt a tepsi béleléséhez, 15-20 perc alatt megsülnek a saját készítésű kiflijeid.

Ha pedig már unnád a sima kiflit, akkor feldobhatod azzal, hogy saját magad pizzás kifliket készítesz akár vacsora gyanánt, akár reggeliként. Szükséged lesz 1 kilónyi lisztre, 2 csomag élesztőre, fél liter tejre, 2 dl étolajra, 2 evőkanálnyi sóra (csapott legyen), pizzaszószra és a kiflik megszórásához 10 dkg sajtra. A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, ezt követően keverd össze az élesztőt, a lisztet, az olajat, és a sót is. Alaposan gyúrd át. A tésztának csomómentesnek, lágynak kell lennie, majd négy részre oszd szét. Alakítsd cipó formájúra, majd a cipókat kör alakúvá kell nyújtani és késsel tucatnyi cikkre szeld fel. Az így kapott részeket be kell pizzaszósszal kenni és a szélesebb végénél kell a kifliket feltekerni. Szórd meg reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180-200 fokon 25 perc alatt megsül. Jó sok, körülbelül 50-60 kifli készül így el, de meg lehet felezni az arányokat egy kisebb család esetében.

Egy jó, közösen elfogyasztott reggeli mindenki számára garantálja a jó napkezdést. Emeli annak értékét, ha a kifli, amit fogyasztunk, a mi kezünk munkáját dicséri.

(Kép forrása: cookbooks.com)