Jump to content

Itt az ősz, de a locsolás még dolgunk lehet

2024. 09. 08. 19:00

Igazán tikkasztó nyár van mögöttünk. Sőt, igazából még az ősz is nagyon nyárias. Nemcsak mi szenvedtük meg, hanem az állatok és a növények is a tartós hőséget.

Az idei nyár igen csak megkínzott minket. Nemcsak az volt a baj, hogy meleg volt napközben, hanem az is, hogy ezt heteken át produkálta a természet és mellé nem adott égi áldást, vagy csak minimális mennyiséget.

Talán többen tapasztalhatták azt is, hogy a locsolás ellenére is szenvedtek a kerti növények. Maga a szárazság és a magas hőmérséklet is durva stresszfaktor, ám ha a kettő együtt érvényesül, akkor különösen megterhelő.

Ám azt is láthattuk a kertünkben, hogy míg egyik-másik növény nagyon szenvedett, volt olyan, amelyik még ezt is sokkal jobban viselte. Mindez függ attól, hogy milyen tűrőképességgel bír az adott növény, vagyis mennyire kedveli a napfényt vagy épp az árnyékot, és mekkora a vízigénye.

Míg egyes növények a kisebb változásokra is érzékenyen reagálnak, addig akadnak olyanok, amelyek ennél sokkal inkább elviselik a nagyobb spektrumú változást is. Tehát ezeket mind figyelembe kell venni akkor, amikor kiültetjük azokat, ha pedig cserépben kapnak helyet, akkor igény szerint érdemes a helyét megváltoztatni és a vízmennyiséggel tűrőképességének megfelelően bánni.

Már az őszben járunk, de az égi áldás még mindig nem igazán örvendeztetett meg sem minket, sem a növényeinket ezért hibába van már ősz, a locsolásról még egy darabig nem mondhatunk le. Ez nemcsak a növények „szomjoltása” miatt szükséges, hanem ezáltal készíthetjük fel az őszi, téli időszakra is.

Ősszel megkezdődik a nyugalmi időszak, amely egészen tavaszig tart, de a száraz talaj elég kínzó a növényeknek és ha ilyen legyengült állapotban engedjük őket a télnek, akkor akár a biztos pusztulás vár rájuk. Akkor is szükséges locsolni, ha eső nem esett. Ez ugyan költségesebb mulatság lehet, de ha a növények megmentése a cél és a téli felkészítése is szempont, akkor muszáj.

A jóslások szerint az ideihez hasonló nyarakkal kell számolnunk és jellemzőbb lesz az évszakok eltolódása, azok lerövidülése, vagy minden átmenet nélkül érkezése. Érdemes ennek tudatában magunkat is felkészíteni a következő nyárra.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)