Jump to content

Édes élet édességek nélkül, avagy így nassolj egészségesen!

2023. 03. 03. 19:00

Rajongsz az édességért, de a kilókkal is harcolsz? Ez valószínűleg azt tudatosítja benned, ha fogyni szeretnél, akkor fel kell hagyni teljesen az édességfogyasztással.

A túlzott édességfogyasztás köztudottan árt a fogainknak, de igazából az egész szervezetünket megterheli. Nemcsak az elhízás fenyeget ezzel, hanem az abból eredő komolyabb egészségügyi problémák is. Ha diétába és egészséges életmódváltásba kezdenél, akkor jól tudod, hogy abba az édességek nem tartoznak bele.

Lemondani teljes egészében a legfinomabb falatokról? Még fejben eldönteni is nagyon nehéz, nemhogy megtenni. Az ember ugyanis már babakora óta rajong az édes ízekért. Ez pedig felnőttként is megmarad az életünkben.

Pláne, ha tudjuk, hogy nem lehet valamit fogyasztani, annál erősebben jelentkezhet a sóvárgás. Ha édes ízeket keresel, de kerülni szeretnéd az egészséget romboló falatokat, akkor megmutatjuk azt a kiskaput, amelyen bátran beteheted a lábadat és még csak nem is „bűnözöl” vele.

Zöldség. Mi van a köztudatban? Magas rosttartalmú, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag alapanyagok, amelyet az ételek készítéséhez éppúgy felhasználhatjuk, mint ahogy nyersen fogyaszthatjuk. Igen ám, de a zöldségek általában nem olyan ízletesek, legalábbis a finom édességekkel labdába sem rúghatnak. Érdemes azonban tudni, hogy némelyik igenis meg tudja ezt ugrani.

A mindent vörösre fogó céklát már a babáknak is ajánlják, amikor megkezdődik a hozzátáplálás. Sokan azonban csak zsírosabb ételekhez szokták fogyasztani savanyúságként. Ha elzárkózol a céklától nyers formájában, akkor bolondítsd meg egy kis répával vagy akár almával is. Az édes íz kárpótolni fog, el is felejted, hogy céklát eszel. Ez a nasi azonban segíthet a hasadon, fenekeden, combodon lerakódott zsír megszabadulásától és jótékonyan hat az emésztésre.

A szüleink, nagyszüleink úgy szerettek volna rávenni minket a répa fogyasztására, hogy azért együk, mert akkor jobban tudunk fütyülni. Talán már gyerekként sem volt ez olyan meggyőző és sok gyerkőc nem is rajong a sárgarépáért, de felnőttként, amikor tiltott más édesség, talán jobban rá tudod magad venni, hogy répát ropogtass. Már csak azért is, mert a benne található karotin hatással van a látásunkra, de javítja az emésztést, a zsírok lebontásában is segít, méregtelenít. Azaz nemcsak az ételek elkészítésekor használhatod, hanem nyersen, nasiként is bátran fogyaszthatod és

Készülhet belőle leves vagy főzelék, köretnek is kiváló, de nyersen is élvezetes fogyasztani a zöldborsót. És ha ez rád is igaz, akkor csak bátran egyél belőle, mert magas cukortartalmú zöldségről van szó. A cukorborsó elnevezés tehát teljesen helyén van.

A sütőtök édes ízét sokan kedvelik. Ha te is közéjük tartozol, akkor bátran fogyaszd az édes zöldséget, mert tele van karotinnal, kiváló rostforrás, emellett természetes vérnyomáscsökkentőként és vízhatjóként is ismert.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)