Jump to content

Add meg növényeidnek természetesen!

2021. 08. 18. 19:00

Az otthonunk az a hely, ahol akkor érezzük jól magunkat, ha az megfelel az igényeinknek, olyan tárgyak, eszközök vesznek körbe, amelyek kellemes érzést keltenek bennünk.

Nemcsak eszközökkel, használati tárgyakkal tehetjük otthonosabbá az otthonunkat. Mindenkinek mást jelent az otthonosság. Vannak, akik szívesen élnek együtt házi állatokkal, akár többel és/vagy többfélével. A természethez való ösztönös ragaszkodásunk és vonzódásunk azonban abban is megnyilvánul, hogy van-e kertünk, milyen minőségben foglalkozunk annak karbantartásával és hogy az otthonunkba is igyekszünk-e becsempészni némi zöld életet.

Sok otthont az tesz még lakályosabbá, hogy buja növények díszítik, amelyek a levegőt tisztítják, esztétikailag jól mutatnak, a hangulatot javítják.

Vannak köztünk olyanok, akik a szobanövények szakértői. Mintha ösztönösen tudnák, hogy melyik növénnyel mit kell tenni annak érdekében, hogy minél életerősebb, szebb legyen. A szakértelem fakadhat a tapasztalásból, de abból is, hogy a növények fajtáinak beazonosítása után az egyéni igényeket felmérve gondozzák azokat. Mellettük, a másik oldalt képviselve ott vannak azok, akik bár szeretik a növényeket, de a legjobban talán a kipusztításunkhoz értenek úgy, hogy természetesen nem akarnak rosszat, de mégsem maradnak meg közelükben a növények. Nos, ez a cikk főleg nekik fog szólni.

Természetes tápanyagok

Nemcsak a növényeiket akaratlanul kipusztítók találják magukat szemben azzal, hogy a növényeik nem jutnak elég tápanyaghoz. Jóval kisebb lehetőségük van ugyanis a szobanövényeknek, mint a kertben élőknek, hiszen a cserépnyi földből jóval hamarabb fogyhat ki a készlet. A víz önmagában nem elegendő. Ha nem szeretnénk vegyszerrel tápanyagot juttatni a növényekbe, akkor viszont a természetes lesz a megoldás. Olyan anyagok, amelyek a háztartásunkban is megtalálhatók.

Emlékszel még arra, hogy a szüleid a lefőtt kávé zaccát a virágok tövére helyezte? Te is megcsinálhatod ezt, mert az tele van fontos tápanyagokkal, úgymint kálium, foszfor, nitrogén. Azonban ezt a módszert elég évente kétszer megtenni.

Főzőcskézés közben ne feledkezzünk meg arról, hogy akár tovább is lehet hasznosítani az. A zöldségleves főzésekor tegyünk félre abból egy kisebb mennyiséget. Amint kihűlt, locsolóvíznek is kiváló, hiszen a zöldségekből kifőtt lé tele van vitaminnal.

A cukorfogyasztás mennyiségének minimalizálására motiválnak minket, ugyanakkor a tápanyaghiányban szenvedő növényeink számára fontos és gyógyír lehet. Akár a locsolóvízbe keverünk a cukorból, akár a virágföldre szórunk abból, növényeink meg fogják hálálni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)