Jump to content

Ne irtsd, hasznosítsd!

2021. 07. 17. 19:00

Sokak által utálatos növény a csalán, mert a vele való érintkezés fájdalmas lehet. Azonban érdemes a növény mögé menni.

Vagy kikerülni, de a viccet félretéve tudjuk, hogy mégiscsak egy hasznos gyógynövényről van szó. Már gyermekként megtapasztaljuk a csaláncsípést, amelyre azonnal azt mondták a szüleink, hogy nem baj az, ha fáj, legalább erősödik az immunrendszerünk, erősebbek leszünk. Még ha ez így is van, attól fogva valószínűleg tudatosan kerülni fogjuk a csalánt, nehogy megint át kelljen élni az égető fájdalmat. A kertben sem szeretett növény, pláne, ha gyerekek is vannak. Ahelyett, hogy kísérletet tennél a csalán kiirtására, sokkal inkább érdemes lenne a begyűjtésén és felhasználásán elgondolkodni. Mondjuk is, az érveket.

 

Az erdőben tett túrázás során gyakran bukkanhatunk csalánra, ezért sokan tartják úgy számon, mint gyomnövény. Csak néhány betűeltéréssel azonban sokkal inkább gyógynövényről van szó.

Már az ókori világban is gyógyításra használták. Akkoriban a mérgezéses eseteket, a lázat csillapították. Ma már ennél sokkal szélesebb skálán mozog az, hogy mire lehet felhasználni a csalán jótékony hatását.

A boltokban is lehet csalánteát kapni, amelynek fogyasztásával azt érhetjük el, hogy a test folyadékháztartásának egyensúlyban tartására jó hatással van. Ennél fogva a méregtelenítő, vértisztító, gyulladáscsökkentő hatással bír. A rendszeres csalántea fogyasztásával elkerülhető a vesehomok képződése, ennél fogva vesekő sem képes kialakulni. Erősíti az immunrendszert, tehát nem muszáj térdig csalánba gázolni ahhoz, hogy a természetes védelmi erőnket növelni tudjuk. Elegendő a csalántea fogyasztása. A tea csökkenti a gyulladásokat a szervezetben és bármilyen betegség esetén kiegészítő gyógymódként használni lehet, mert ártani nem árt. A férfiak esetében a prosztata megnagyobbodását csökkentheti.

Nemcsak teaként és gyógynövényként használható, hanem akár az étkezéseinkbe is be lehet illeszteni, mint levélzöldség. Készíthető abból leves, főzelék, salátákhoz is kiváló. Ugyanakkor a szépségipar is felfedezte hatékonyságát, így csalánfőzetes fürdőzés csökkentő a bőr gyulladásos problémáit, erősíti a körmöket. A csalánból készült sampon erősíti a hajszálakat, hajhagymákat és rugalmassá is teszi.

 

Habár sokan gyomnövényként tartják számon és azon fáradoznak, hogy a kertjükből kiirtsák a csalánt, valójában csak jót tesz a környezetében élő más növényeknek, mert tápanyaggal látja el. Ha csalánlevelet gyűjtünk össze és annak a levélből főzetet készítünk, napokat állni hagyjuk, majd meglocsoljuk a növényeket, akkor értékes elemekkel látja el a talajt és a többi növényt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)