Jump to content

Őszi avaros intézkedések

2020. 11. 04. 19:00

A szép otthon nemcsak a lakberendezésen múlik, hanem már a kertben látható. A kerttel rendelkezők sok energiát fektetnek abba, hogy gondozzák növényeiket.

Az őszi időjárás lenyomhatja a hangulatunkat, de még így is akadnak olyan napok, amikor kisüt a nap. Ezek a napok azok, amikor érdemben sokat tudunk tenni a kertünkben. Az ősz sok munkát ad nekünk. Téliesíteni szükséges a növényeket, rendezni kell a gyepet és a lombhullás is megadja a maga munkáját.

Az avar összegyűjtése folyamatos tevékenységre késztet. Az őszi levélhullás természetes folyamat, és ezt a természetben élő növények is tudják. Sőt igyekeznek ki is használni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy fokozott körültekintéssel kezeljük az avart. Erre azért van szükség, mert a kertünk és a lehullott levelek csábítóan hatnak a sünökre. Az összegyűjtött avar, amelyik egy kupacban, de bezsákolás nélkül található a kertben, remek búvóhely a tüskés állatoknak. A téli álomra készülődve keresik a megfelelő helyet, ahol majd álomra szenderülhetnek. A tartósan 8 Celsius-fok alá süllyedő hőmérséklet készteti őket az elvonulásra, alvásra.

Az összegyűjtött avar akár a fák, cserjék, bokrok védelmezője is lehet, ha a tövüket azzal betakarjuk, ráadásul lebomlásakor tápanyaggá válik. A halmokba rendezett levelek a sünik téli szálláshelye is lehet. Ha nem szeretnénk sünöket a kertünkben, akkor a levélhalmokat össze kell gyűjtenünk és elvinnünk a kertből. Akiket nem zavar a tüskés állatok jelenléte, azok is óvatosabbak legyenek most.

Sünvédő kerti akció

Ha összegyűjtöttük a kertünk lombhullatóinak leveleit és kupacokba halmoztuk, de nem kívánjuk azt ott tartani, akkor el kell azt szállítani. Időközben azonban beköltözhetnek oda a sünök is, ezért óvatosan cselekedjünk:

  • Győződjünk meg arról, hogy nincs-e a levélkupacban süni. Ezt megtehetjük úgy, hogy rétegenként bontjuk le a kupacot. Fentről-lefelé haladva, kisebb adagokban zsákoljuk be az avart,
  • Húzzunk kesztyűt és akár kézzel átvizsgálva is kereshetjük az avarban a sünök jelenlétét,
  • Ne gondoljuk, hogy ha sün húzódik meg a levelek között, akkor a hang hatására, amelyet mi keltünk, azonnal menekülőre fogják. A sünök ellenkezőleg tesznek, labdává gombolyodnak és várják, hogy a környezetük lenyugodjon, ezért nem is olyan egyszerű rájuk találni,
  • A legnagyobb hiba, amit tehetünk, ha minden átvizsgálás nélkül azonnal elégetjük az avart. Ez a sünök életébe is kerülhet, de ezt a szokást amúgy is el kell felejtenünk, mert január 1-től betiltják az avarégetést.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)