Jump to content

Csak természetesen – a levéltetű elleni küzdelem

2020. 06. 18. 19:00

A kerttulajdonosok legtöbbje sokat dolgozik azon, hogy növényeik épek és szépek legyenek, de több mindennel kell megküzdeniük. A legnagyobb ellenség a levéltetű.

A levéltetű elleni küzdelem nem egyszerű és éves szinten megjelenő, de ha meg szeretnénk menteni a növényeinket, akkor valamit tennünk kell. Nem is a megmentés a cél, hanem a gyönyörű, élettől teli növények. Ha azonban a vegyszereket el szeretnénk kerülni, de hatékony levéltetű elleni módszert szeretnénk találni, akkor van megoldás.

Sőt, már a levéltetvek megjelenését kellene megelőzni. Ilyen természetes megoldással próbálkozhatunk úgy, hogy banánhéj darabkákat dugdosunk a virágföldbe, vagy napraforgó, körömvirág is kerül a ládába, cserépbe a növények mellé, amelyek távol tartják a tetveket.

Saját magunk is készíthetünk levéltetű elleni permetlevet, ráadásul semmilyen természetre káros hatóanyagot nem kell felhasználni és otthon is el tudjuk készíteni.

Az illóolajok az egészségünkre és a levegő illatára is jó hatással vannak, de arra talán nem is gondolunk, hogy akár a levéltetű elleni küzdelemben is használható lenne. A levendula vagy az eukaliptusz illóolaj az, amelyet 20-25 cseppjével hozzáadagolhatunk egy liter vízhez és permetező fejű flakonból célzottan, a tetves növényre irányíthatjuk.

A legtöbb kertben megtalálható gyomnövény (de gyógynövényként is tekinthetünk rá) a gyermekláncfű. Nemcsak koszorút lehet abból fonni, hanem a tetvek ellen is fel lehet használni. K00 grammnyi gyermekláncfű levelére van szükség, amelyet felaprítunk és 5 liter vízben három órán át áztatunk. Miután ez megtörtént, a léből a szórófejes flakonból a növények tetves részeit lefújjuk.

A kamilla az a gyógynövény, amelyet mindenki ismer, és rendszerint alkalmazzuk is hatását. A többféle problémára gyógyírt jelentő növény még a levéltetvesedéssel is képes felvenni a harcot. Ehhez az kell, hogy kamillateát készítünk. Nem úgy, mintha saját magunk fogyasztanánk, hanem sokkal intenzívebb teát készítünk, vagyis tovább hagyjuk ázni kamillavirágzatot. Az elkészült teát ezúttal nem elfogyasztjuk, hanem lemossuk vagy lefújjuk a növények tetves részeit.

A magyar konyha alapja a hagyma használata. A hagymásra azonban tekinthetünk úgy is, mint levéltetű elleni szer is, mert akár vöröshagymából, de fokhagymából is egyszerűen elkészíthető a tetűirtó. Az 50 grammnyi vöröshagymát fel kell szelni és négy liter vízben főzni. A kihűlt hagymalével már meg is lehet kezdeni a permetezést, de érdemes csak a kerti növényeken alkalmazni. A fokhagymapermet elkészítéséhez is 50 gramm zúzott fokhagymára van szükség, amelyet 24 órán át áztatunk vízben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)