Jump to content

Azt gondolod hulladék, pedig nem az

2020. 06. 08. 19:00

Van, aki hobbiból is süt és főz, mások inkább feladatként tekintenek arra, hogy az asztalra ételt tegyenek, de bárhogy is álljunk hozzá a dolgokhoz a konyhában, mindenképp termelődik hulladék.

Talán már te is rácsodálkoztál arra, hogy mennyi hulladék gyűlik össze a háztartásodban, és ennek javát az élelmiszerek csomagolása, valamint a felhasználásakor keletkezett maradék jelenti. A tudatos hulladékkezelés azt jelenti, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet. A háztartási hulladék közé tartozik az ételeink elkészítéséből megmaradó anyagok, amelyeket nem érdemes a kukába dobni akkor, ha kertünk van, és a kertben virágok és konyhakerti növényeink is vannak. Sőt, akár kert sem szüksége ehhez, hiszen egy lakásban is lehet sok szobanövény, valamint komposztálni akár egy erkélyen is lehet.

A főzéskor megpucolt zöldségek, gyümölcsök héja, egyéb anyagok kerülhetnek külön gyűjtőbe, amelyek a későbbiekben kiváló tápanyagot jelenthetnek majd a növényeinknek. A csak úgy szemétbe hajigált alapanyagok valójában értékesebbek annál, hogy csak úgy megszabaduljunk attól, és túl sok tennivaló sincs körülötte. Érdemes beszerezni egy komposztálóvödröt, amelybe belekerülhet minden növényi és egyéb maradék. Vagyis komposztálni lehet a zöldségek és gyümölcsök pucolásából megmaradó héjat, gyümölcs és zöldségmaradékot, zöldségek, gyümölcsök leveleit, kávézaccot, teafüvet, és ide kerülhet a tojáshéj is apróra zúzva. Amit azonban nem szabad a komposztáló vödörbe tenni, az a zsiradékok, használt olaj, hús, csont, műanyag.

Szükség van egy olyan gyűjtő edényre, amelybe a fent felsorolt maradékok belekerülhetnek, és kell egy másik, fedeles gyűjtő, amely valójában komposztáló edényként fog funkcionálni. Szükség lesz egy olyan eszközre is, amellyel a komposztot könnyedén mozgatni, forgatni lehet. A komposztáló edény mérete és anyaga alapján is többfajta lehet, érdemes figyelembe venni azt, hogy mekkora a helyünk.

A komposztáló edényeknek szellőzniük kell, ha nem jól szellőző edényünk van, vagy nem megfelelően forgatjuk a komposztot, akkor azonban szaggal jár a komposztálás. A kinti, fedett komposztáló aljára olyan kerti hulladék kerüljön, amely száraz (gallyak, széna, szalma, avar), és erre kerülhet rá a zöld hulladék, majd a későbbiekben is eszerint kell rétegezni, a legtetejére érdemes földet is rakni. Heti kétszer legalább érdemes megforgatni, így negyed éven belül elkészül a szoba- és kerti növényeink talaját dúsító komposzt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)